Wrakingsverzoek zaak-Otto afgewezen

Het wrakingsverzoek van de advocaten van Klaas Otto is afgewezen. Volgens de zogeheten wrakingskamer is er geen sprake van een gebrek aan onpartijdigheid bij de rechters die de zaak tegen Otto behandelen.

Otto's advocaten, Louis de Leon en Robert van 't Land, vinden dat hun cliënt geestelijk niet in staat is zijn eigen proces te volgen. Otto zou er geestelijk slecht aan toe zijn als gevolg van het zware detentieregime waarin hij al maanden verblijft. Zij hadden de rechtbank verzocht de zaak op te schorten.

De rechtbank wees dat verzoek dinsdag af en bepaalde dat het proces kan worden voortgezet. De wrakingskamer acht dat "geen onbegrijpelijke beslissing".

De advocaten van Klaas Otto, Louis de Leon en Robert van 't Land, hebben daarna de handdoek in de ring gegooid. Volgens de raadslieden is het "niet verantwoord" verder te gaan als advocaat van Otto. "Wij kunnen de verdediging niet halfbakken voeren", aldus Van 't Land.

Klaas Otto (50), oprichter van motorclub No Surrender, wordt verdacht van onder meer mishandeling, brandstichting, witwassen, afpersing en bedreiging. Hij zou geestelijk achteruit zijn gegaan als gevolg van een maandenlang verblijf in een streng detentieregime.

Het is nog onduidelijk welke consequenties de stap van de raadslieden zal hebben voor het verdere verloop van de zaak tegen Otto.

Wrakingsverzoek zaak-Otto afgewezen
Wrakingsverzoek zaak-Otto afgewezen (Foto: ANP)