Jonge Kampschreur skiet naar paralympisch goud in Pyeongchang

Alpineskiër Jeroen Kampschreur heeft op de Paralympische Spelen in Pyeongchang het goud veroverd op de supercombinatie. De 18-jarige Nederlander was na de super-G en slalom een klasse apart en maakte zo zijn favorietenrol waar: vorig jaar werd hij op zijn 17e wereldkampioen op de supercombinatie, slalom en reuzenslalom.

Kampschreur werd zonder scheenbenen geboren, waarna men bij hem op 1-jarige leeftijd al beide benen boven de knie moest amputeren. Op zijn zevende begon hij in Huizen met skiën, een jaar later stapte hij over naar de monoski die ook in de paralympische competities gebruikt wordt.

Op de super-G, zijn mindere onderdeel, zette Kampschreur al een sterke derde tijd neer en dus ging hij de slalom in als grote favoriet voor goud. Dat maakte hij volledig waar en niemand bleef ook maar enigszins in de buurt van zijn tijd. Uiteindelijk was hij 1,32 seconden sneller dan de Fransman Frederic François, terwijl de Noor Jesper Pedersen knap het brons pakte. Niels de Langen eindigde als achtste.

Kampschreur op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Kampschreur op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Bij de mannen in de staande categorie haalde Jeffrey Stuut de finish van de slalom niet, maar hij deed al niet meer mee om de medailles. Het goud was er voor de Rus Aleksei Bugaev, die in Sochi als 16-jarige ook al het goud veroverde, destijds net als op de slalom. Bij de visueel beperkte skiërs pakte Miroslav Haraus met gids Maros Hudik het goud. De Slowaak debuteerde in 2006 al op de Spelen, maar greep elke keer net naast het goud, tot dinsdag.

Bij de staande dames ging het fout voor Anna Jochemsen. De Nederlandse leek op weg naar een plek in de top-6 - hoewel de medailles buiten bereik waren - maar ging onderuit. De 18-jarige Canadese Mollie Jepsen pakte het goud en profiteerde optimaal van het uitvallen van Marie Bochet. De 24-jarige Française won naast een karrenvracht met wereldtitels vier keer goud in Sochi en pakte in Pyeongchang al het goud op de afdaling en super-G, maar dit keer eindigde haar jacht op goud in de sneeuw.

Jochemsen haalde de finish niet (Pro Shots/Action Images)
Jochemsen haalde de finish niet (Pro Shots/Action Images)

Henrieta Farkasova uit Slowakije won met gids Natalia Subrtova de derde gouden medaille in drie onderdelen bij de visueel beperkte dames. Bij de zitskiesters werd Anna Schaffelhuber eindelijk verslagen. De 25-jarige Duitse won in Sochi vijf keer goud en pakte in Pyeongchang ook de eerste twee gouden medailles, maar landgenote Anna-Lena Förster trad eindelijk uit Schaffelhuber's schaduw en pakte het goud. Linda van Impelen miste een poortje en werd niet geklasseerd.

Het is al het tweede goud voor Nederland op de Paralympische Spelen in Pyeongchang. Eerder verdedigde snowboardster Bibian Mentel-Spee haar paralympische titel op de cross, waarop Lisa Bunschoten en Chris Vos het zilver pakten.