Bomaanslag op konvooi Palestijnse premier

Volgens de laatste berichten is er zojuist een bomaanslag gepleegd op het konvooi van de Palestijnse premier Rami Hamdallah. Hij was samen met het hoofd van de inlichtingendienst, Generaal Majid Farraj, onderweg naar de Gaza strook voor een inhuldiging rondom een nieuwe afvalwaterzuiveringsinstallatie. 

Er zouden zeven mensen gewond zijn geraakt. Hamdallah en Majid Farraj bleven echter ongedeerd. De premier heeft inmiddels zijn weg vervolgd en wijst de beschuldigende vinger naar Hamas. Het zou het tweede bezoek zijn van Hamdallah aan de Gaza strook sinds men vorig jaar een verzoeningsakkoord sloot tussen de regerende Fatah-factie van de Westelijke Jordaanoever en de Hamas-leiders van Gaza. De relatie tussen die twee partijen is echter op dit moment bijzonder slecht te noemen. 

Egypte probeert in het conflict te bemiddelen. Hamas stemde aanvankelijk in maar stelde daarna aanvullende eisen. Sindsdien verlopen de gesprekken bijzonder moeizaam. Ze zijn het onder andere oneens over de machtsverdeling, de rol van politie en de Hamas troepen in Gaza. Ook betalingsregelingen en de electriciteitsvoorziening van Gaza zijn onderwerp van gesprek. 

Indien Hamas daadwerkelijk achter deze bomaanslag zit zal dat opnieuw olie op het vuur gooien en zal de relatie tussen Hamas en de PLO verder op scherp gezet worden.