Matige start Nederlanders op Paralympische Spelen, Farkasova maakt comeback compleet

De Nederlandse delegatie is niet al te lekker begonnen aan de Paralympische Winterspelen, die zaterdag in Pyeongchang van start zijn gegaan. Bij het alpineskiën eindigden de Nederlanders ruim buiten de medailles of in de sneeuw.

Het skiën begon met de afdaling in alle zes klasses van het alpineskiën: staand, zittend en de klasse met een visuele beperking, uiteraard voor mannen en vrouwen. Bij de staande categorie voor de vrouwen werd Nederland vertegenwoordigd door Anna Jochemsen, die met één been is geboren doordat haar moeder tijdens de zwangerschap complicaties opliep bij een auto-ongeluk. 

In Pyeongchang ging het fout voor Jochemsen, die op de afdaling in Sochi vier jaar geleden de finish niet haalde en dat ook nu niet voor elkaar kreeg. De Française Marie Bochet, geboren zonder linkeronderarm, won in Sochi vier keer goud en gaat in Pyeongchang voor vijf stuks. De eerste is binnen, want Bochet was een maat te groot voor Andrea Rothfuss en de Canadese Mollie Jepsen.

Bochet op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Bochet op weg naar paralympisch goud (Pro Shots/Action Images)

Goud na zeer zware knieblessure
Bij de dames met visuele beperking was het goud voor Henrieta Farkasova. De Slowaakse won in Vancouver drie keer en in Sochi twee keer goud, maar raakte het seizoen daarna zeer zwaar geblesseerd aan haar knie. Pas vorig jaar keerde Farkasova terug en zaterdag begon ze haar nieuwe jacht op goud samen met gids Natalia Subrtova op perfecte wijze: de 19-jarige Britse wereldkampioene Millie Knight moest 0,86 seconden toegeven, terwijl het brons op bijna twee seconden voor de Belgische Eleonor Sana was.

De 25-jarige Duitse Anna Schaffelhuber stuurde haar zitski in Sochi naar vijf gouden medailles en hoopt dat in Pyeongchang te evenaren. Ze begon in elk geval goed, want Schaffelhuber veroverde het goud op de afdaling. Dat deed de 20-jarige Canadees Mac Marcoux, die door de ziekte van Stargardt vrijwel geen zicht meer heeft, bij de mannen met visuele beperking.

Farkasova en gids Subrtova tijdens de gouden afdaling (Pro Shots/Action Images)
Farkasova en gids Subrtova tijdens de gouden afdaling (Pro Shots/Action Images)

Goud na gebroken rug
Bij de staande mannen eindigde Jeffrey Stuut namens Nederland als negentiende. Het goud was er voor de Zwitser Theo Gmür, die aan één zijde van zijn lichaam verlamd is. Het goud bij de zittende mannen was voor de Amerikaan Andrew Kurka, die op zijn 13e zijn rug brak en sindsdien tot aan zijn middel verlamd is. In Sochi brak Kurka kort voor de eerste wedstrijd opnieuw zijn rug, maar in Pyeongchang sloeg hij toe. Niels de Langen werd veertiende, Jeroen Kampschreur - wereldkampioen op drie onderdelen, exclusief de afdaling - haalde de finish niet.

Kurka raast op zijn zitski naar het goud, na vier jaar geleden zijn rug gebroken te hebben (Bron: YouTube)