Jol: "Waarom denk je dat al die Ajax-spitsen niet meer op de topscorerslijsten staan?"

Martin Jol begrijpt weinig van de tactiek van verschillende clubs om een linkspoot op rechts te zetten en een rechtspoot op de linkerflank.

"Waarom denk je dat al die Ajax-spitsen zoals Huntelaar en Dolberg niet meer op de topscorerslijsten staan? Vroeger hoefde een spits van Ajax alleen maar naar de eerste paal te lopen en hij kreeg ze op een presenteerblaadje. Dat is niet meer", vertelt Jol in gesprek met Voetbal International.

Bij de Amsterdammers krijgt de rechtsbenige Justin Kluivert veelal de voorkeur op de linkerflank en David Neres bezet met zijn linkerbeen de rechterflank. Huntelaar was dit seizoen in de Eredivisie tien keer trefzeker en Dolberg, die als sinds het begin van dit kalenderjaar uitgeschakeld is met een voetblessure, scoorde vijf keer.

Jol was tussen 2009 en 2010 trainer van Ajax en speelde met Luis Suárez op de rechterflank. "En niet op links! Omdat ik daar met Urby Emanuelson een linkspoot wilde hebben die de voorzet kon geven. In mijn ploegen wil ik bij de voorste drie altijd een scorende spits, een valse spits die ook scoort en een voorbereider. Dat is mijn visie."