Sneijder: "Daarom deden de mislukte kwalificaties me meer pijn"

Wesley Sneijder kondigde zondag zijn afscheid aan bij het Nederlands elftal. De middenvelder kijkt terug op een prachtige periode.

Sneijder debuteerde in 2003 bij het Nederlands elftal en groeide uit tot recordinternational. De middenvelder van Al Gharafa kwam tot 133 interlands, waarin hij 31 keer het net wist te vinden.

"Mijn Oranje-loopbaan in één woord? GE-WEL-DIG!", vertelt Sneijder in een interview met De Telegraaf. Bij Oranje maakte hij vrienden voor het leven. "Op het EK in 2004 met Pierre van Hooijdonk. En daarna met Rafael van der Vaart, John Heitinga, Dirk Kuyt, Nigel de Jong, Mark van Bommel en Klaas-Jan Huntelaar. We waren onafscheidelijk."

Tijdens het WK van 2010 bereikte Sneijder de finale, die na verlenging verloren ging tegen Spanje. "Ik kan de finale nog steeds niet terugkijken. Die doet vreselijk veel pijn. We waren zó dichtbij, maar ook weer zo ver weg."

Wat volgde was het EK 2012, waar het toernooi na de groepsfase er al op zat. "Hoewel we op het WK van 2014 met de derde plaats nog fantastisch presteerden, voelde het EK in 2012 voor mij al als dé kentering. We voelden dat het minder zou worden. Daarom deden de mislukte kwalificaties me meer pijn", refeert Sneijder aan de kwalificaties voor het EK 2016 en WK 2018.