Lorentzen deelt klap uit aan Nederlanders op WK sprint

Schaatser Håvard Holmefjord Lorentzen heeft op het wereldkampioenschap sprint in het Chinese Changchun bijna de genadeklap uitgedeeld aan de Nederlandse uitdagers.

De Noorse olympisch kampioen was de beste op de 500 meter, net als zaterdag. Met 34,96 seconden was Lorentzen wel iets langzamer dan op de eerste 500 meter, maar ook de rest was niet zo snel als een dag eerder.

Met 35,04 eindigde Ronald Mulder als derde, waardoor hij de zevende plek in het klassement inneemt. Lorentzen's voornaamste concurrentie komt echter van Mulder's landgenoten Kjeld Nuis en regerend wereldkampioen Kai Verbij.

Met 35,16 was er een elfde tijd voor Verbij, die op de 1000 meter 0,69 seconden goed moet maken op Lorentzen. Nuis kwam met 35,26 tot de veertiende tijd en de olympisch kampioen moet op 'zijn' kilometer precies een seconde inhalen op Lorentzen.

De Fin Mika Poutala lijkt met 1,11 seconden achterstand hard op weg naar de vierde plek, waar hij er al ongekend veel van heeft op grote toernooien. Hij strijdt om die positie met de Duitser Nico Ihle (+1,12).