Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten

De provincie Flevoland laat de zogeheten grote grazers in de Oostvaardersplassen tijdelijk bijvoeren om ze door de extreem koude periode heen te helpen. Daarmee laat de provincie de "maatschappelijke bezorgdheid" over het dierenwelzijn in het natuurgebied tijdelijk zwaarder wegen dan het advies van de eigen deskundigen. Het gaat om herten, konikpaarden en Heckrunderen.

"De maatschappelijke onrust leidt ertoe dat veel mensen het recht in eigen hand nemen door bij te gaan voeren. En er worden veelvuldig bedreigingen geuit aan de uitvoerende boswachters. Door het nu tijdelijk overgaan tot bijvoeren wil de provincie de maatschappelijke onrust beperken", motiveert Flevoland het besluit.

Staatsbosbeheer is niet blij met het besluit "maar voldoet als uitvoerende organisatie aan het verzoek van de provincie". Op zeven plaatsen in het gebied hebben medewerkers al balen hooi neergelegd. "Voor alle anderen blijft bijvoeren verboden", benadrukt de provincie.

Discussie over bijvoeren

In de winter gaan in het gebied veel dieren dood. De discussie over bijvoeren laaide de afgelopen jaren herhaaldelijk op. Volgens Staatsbosbeheer is het nu belangrijk dat in ieder geval niet het verkeerde hooi wordt neergelegd. "De magen van de grote grazers kunnen alleen schraal hooi aan." Enkele dagen geleden noemde Staatsbosbeheer het nog "een misvatting om te denken dat bijvoeren een oplossing is voor het welzijn van de dieren." De sterkste dieren kapen het voedsel weg, waardoor de zwakkere nog steeds met een lege maag zitten.

Critici stellen onder meer dat in de Oostvaardersplassen geen sprake is van echte natuur. De dieren kunnen bijvoorbeeld niet naar gebieden trekken om voedsel te zoeken, aangezien er hekken om het gebied heen staan.

Bijvoeren gebeurde al eerder. In 2010 besloot de Tweede Kamer dat de herten, paarden en runderen in de Oostvaardersplassen extra voer moesten krijgen.

Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten
Grazers Oostvaardersplassen krijgen toch eten (Foto: ANP)