Stel 'moet' na 70 jaar uit elkaar

De hoogbejaarde Jan en Lenie Deijkers uit Veldhoven hebben maar één wens: samen oud worden en sterven. Jarenlang verzorgde de 88-jarige Lenie haar licht-dementerende 92-jarige man. Tot ze een zware longontsteking opliep en in het ziekenhuis belandde. De kinderen Carla en Marianne namen de zorg voor hun vader over, 24 uur per dag. 

Inmiddels is het gezin op. Terug naar huis om voor haar man te zorgen is voor Lenie geen optie. De kinderen gingen op zoek naar een zorginstelling waar hun ouders samen verder konden. Zonder succes. Dochter Marianne: "Ik heb twaalf verpleeghuizen en zorginstellingen gebeld. Maar nergens was plaats. Zelfs de crisisopvang zit vol. Het is bijna letterlijk zo dat er iemand moet sterven om ruimte te maken".

Samen sterven
Lenie kan nog tot 7 maart terecht in een zorghotel in Helmond. Niemand weet hoe het daarna verder moet. Volgens de huisarts is het een bekend probleem. Volgens hem is een bed dat vrijkomt in een verpleeghuis vaak al weer binnen tien minuten bezet. Hij heeft het gezin geadviseerd om naar de gemeente te stappen met het schrijnende verhaal.

Lenie vertelt met tranen in haar stem dat ze dan desnoods maar samen uit het leven wilden stappen. "Dat zou verschrikkelijk zijn voor onze kinderen, maar ze wilden het toch in het werk zetten voor ons. Maar toen hoorde ik dat mijn man dat nog niet wilde". De kinderen plaatsten uit wanhoop een oproep op Facebook. Een noodkreet die inmiddels verschillende reacties heeft opgeleverd; onder meer van zorginstellingen die melden 'wel een kamer te hebben'. 

De komende dagen gaan de kinderen bekijken of er iets tussen zit waar hun ouders 'rust kunnen vinden en straks waardig kunnen sterven'. Lenie: "Dat is het enige wat ik nog wil, dat we samen nog ergens terecht kunnen".