'Meeste telefoons hebben straks 4G en 5G'

Over een paar jaar hebben de meeste telefoons een 4G- of 5G-verbinding. De brancheorganisatie van telecombedrijven, de GSMA, voorspelt dat. In 2025 zal 53 procent van alle toestellen 4G hebben. Nu is dat 29 procent. Nog eens 14 procent wereldwijd zal dan 5G hebben, wat in de loop van dit jaar wordt uitgerold in Europa, Noord-Amerika en Azië.

De groei van 4G en 5G gaat ten koste van voorganger 2G. Nu heeft 40 procent van alle toestellen zo'n verbinding, over een paar jaar is dat nog maar 4 procent. 3G handhaaft zich waarschijnlijk wel, op ongeveer 30 procent.

In 2025 zullen bijna zes miljard mensen een mobiele telefoon hebben. Dat is ongeveer een miljard mensen meer dan nu. De groei komt voornamelijk door landen als China, India, Indonesië, Pakistan, Bangladesh en door Afrika en Latijns-Amerika.

De GSMA verwacht ook een explosie van het Internet of Things, het netwerk van slimme apparaten die met het internet verbonden zijn, zoals luidsprekers, drogers, lampen en bewakingscamera's. In 2025 zullen er 25 miljard van zulke apparaten wereldwijd staan, voorspelt de organisatie. Dat is drie keer zo veel als nu.

'Meeste telefoons hebben straks 4G en 5G'
'Meeste telefoons hebben straks 4G en 5G' (Foto: BuzzT)