Bobsleeër Friedrich deelt tweede goud niet, wel gedeeld zilver

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang dubbel goud gepakt. Nadat hij in de tweemansbob het goud nog moest delen met de Canadees Justin Kripps, was het in de viermansbob écht raak voor de Duitser en zijn mannen.

Na de eerste twee runs was al duidelijk dat Friedrich op weg was naar goud en dat veranderde in de afsluitende twee runs op zondag niet. De Duitser ging prima naar beneden en zag zijn leidende positie geen moment in gevaar komen, waardoor hij met remmers Candy Bauer, Martin Grothkopp en Thorsten Margis aan de champagne kon.

Op een dikke halve seconde van Friedrich, een wereld van verschil in de grote viermansbobs, werd het zilver gedeeld door de teams van Nico Walther uit Duitsland en de thuisfavoriet Won Yun-jong. Won had een kleine voorsprong na drie runs, maar Walther kon dat precies inhalen in de laatste afdaling.

Voor Kevin Kuske was het achterin Walther's slee een bijzonder moment: de veteraan won in 2002, 2006 en 2010 bij elkaar al vier keer olympisch goud en één keer zilver, waar nu nog zilver bij is gekomen, een bijzondere score voor een remmer in het bobsleeën.

Friedrich en zijn team op weg naar dubbel olympisch goud (Pro Shots/Action Images)
Friedrich en zijn team op weg naar dubbel olympisch goud (Pro Shots/Action Images)