Schouten pakt olympisch brons op massastart

Op de laatste dag van het olympisch schaatstoernooi heeft Irene Schouten de finale bereikt op het onderdeel massastart. Ze won de tweede tussensprint in haar halve finale en er gebeurde daarna niets geks, waardoor een plek voor de eindstrijd in de pocket was. Het is voor het eerst dat de massastart op het olympische programma staat.

Annouk van der Weijden, die eerder deze Winterspelen nipt naast het brons greep op de 5.000 meter, kwam in de andere halve finale met Blondin en Sato ten val. De Nederlandse en Blondin probeerden zich terug te vechten. Van der Weijden wist daarin te slagen, met nog een sprint te gaan. Omdat ze in die sprint punten haalden, bereikte Van der Weijden alsnog de eindstrijd. Ivanie Blondin, de Canadese topfavoriet die ook viel, haalde de eindstrijd verrassend niet.

De finale voor vrouwen is straks om 13:30 uur.

Update 13.41 uur

Nana Takagi, de zus van Miho. is de eerste olympisch kampioene op de massastart bij de vrouwen. Zij was de rapste in de eindsprint

Halverwege de finale had Saskia Alusalu uit Estland een voorsprong van 17 seconden genomen op het peloton, wat nog aan het afwachten was. Vervolgens ging het peloton, waar Schouten attent reed, rijden waardoor de voorsprong terugliep en de Estse werd ingelopen. Schouten ging met ingang van de laatste ronde aan de leiding maar Takagi en ook de Zuid-Koreaanse Kim Bo-reum gingen haar voor de meet nog voorbij. Schouten, de wereldkampioene van 2015, eindigde als derde.