Zwitserse skiŽrs pakken olympisch goud bij debuut landenwedstrijd

De Zwitserse alpineskiërs hebben het allereerste olympische goud gepakt op de landenwedstrijd, in Pyeongchang een nieuw onderdeel op het programma.

Elk team bestaat daarin uit twee mannen en twee vrouwen op de parallelslalom, waarin het aantal zeges in vier runs de winnaar bepaalt. Bij een 2-2 stand beslist de gecombineerde tijd van de snelste man en snelste vrouw per team. 

De eerste ronde leverde geen verrassingen op, hoewel de zege van de door blessures geteisterde Duitsers tegen Slowakije wellicht geen zekerheidje was, terwijl Frankrijk het even zeer lastig had met Canada.

Topduels in kwartfinales
In de kwartfinales stonden met Oostenrijk en Zweden gelijk de twee beste slalomlanden ter wereld tegenover elkaar, dankzij de vreemde manier waarop de loting bepaald wordt - niet aan de hand van het landenklassement op de slalom, maar aan de hand van het algemene landenklassement in de World Cup.

Katharina Liensberger versloeg olympisch slalomkampioene Frida Hansdotter verrassend, waarna Michael Matt het won van Mattias Hargin. Nadat Katharina Gallhuber ook Anna Swenn Larsson nog versloeg was het klaar en stond Oostenrijk, en niet Zweden, in de halve finales.

Alex Tilley uit Groot-Brittannië wist de Noorse Kristin Lysdahl even te verrassen, maar de rest van de Noorse ploeg deed wel wat het moest doen. Noorwegen nam het daardoor in de halve finales op tegen Zweden, Groot-Brittannië kon naar huis.

In de volgende kwartfinale maakte junior Alex Vinatzer namens Italië grote indruk met winst op de Fransman Alexis Pinturault, maar Adeline Baud Mugnier, Tessa Worley en het nog grotere toptalent Clement Noël stuurden Frankrijk uiteindelijk toch nog overtuigend naar de halve finales.

Denise Feierabend ging namens Zwitserland de fout in, waardoor Marina Wallner Duitsland op 1-0 zette. Ramon Zenhäusern en Wendy Holdener draaiden het voor de Zwitsers om, waarna Linus Strasser tegen Daniel Yule niet snel genoeg was om de Duitsers naar de halve finales te sturen.

Halve finales
Liensberger zette Oostenrijk in de eerste halve finale op voorsprong door de Noorse Lysdahl te verslaan, waarna Leif-Kristian Nestvold-Haugen namens de Noren terug kon slaan met winst op Michael Matt. Nina Haver-Løseth leek Gallhuber te verslaan, maar onderin ging de Noorse flink de fout in en zo kwam Oostenrijk op voorsprong. Marco Schwarz maakte het vervolgens af door Sebastian Foss-Solevaag te kloppen.

Baud Mugnier zette Frankrijk op voorsprong door Feierabend te kloppen, maar Zwitserland sloeg terug: Zenhäusern zette Noël na een mislukte start, maar geweldig onderste deel opzij, terwijl Holdener het net won van Worley. Pinturault moest volle bak risico nemen tegen Yule en dat ging fout: de Fransman haalde de finish niet, dus de finale ging tussen Oostenrijk en Zwitserland.

Strijd om brons
Worley pakte voor Frankrijk de voorsprong door de Noorse Lysdahl te kloppen, maar Pinturault gaf het vervolgens weg: hij had een voorsprong tegen Foss-Solevaag, maar ging onderin een klein beetje de fout in en verloor nipt.

Baud Mugnier wist Haver-Løseth ruim te kloppen, maar vervolgens ging het toch nog fout voor Frankrijk: Nestvold-Haugen klopte Noël, zette de stand zo op 2-2 en zag dat Noorwegen dankzij zijn tijd met 0,12 seconden het brons pakte.

Finale
De jonge Liensberger maakte haar heerlijke olympische debuut af door Feierabend te verslaan, maar Zenhäusern was vervolgens namens de Zwitsers te sterk voor Matt en dus stond het 1-1. 

Gallhuber maakte vervolgens een grote fout tegen Holdener, wat de Oostenrijkers de voorsprong kostte: ze eindigde immers zelfs met de grote fout slechts 0,10 seconden achter de Zwitserse Holdener, die haar land op 'matchpoint' kon zetten.

Het kwam zo aan op Schwarz en Yule, en het was de Zwitser die zijn zenuwen het beste onder controle hield: hij ging keurig naar beneden, Schwarz nam al het mogelijke risico en vloog uit de bocht, waarmee het Zwitserse goud een feit was.