Duitse ijshockeyers stunten met historische olympische finale

De Duitse ijshockeyploeg heeft de grootste prestatie uit hun lange geschiedenis neergezet. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang strijden de Duitsers zondag om olympisch goud, want via Canada werd de finale gehaald.

Door het ontbreken van de grote sterren uit de Noord-Amerikaanse NHL moesten landen als de Verenigde Staten en Canada, maar ook Zweden het doen zonder veel van hun sterspelers. Samen met Noorwegen en Zuid-Korea had Duitsland daar echter weinig last van en met een volledig uit de Duitse competitie gehaalde selectie trok men naar Zuid-Korea.

In de kwartfinales werd het zwaar favoriete Zweden na overtime opzij gezet, waarna met Canada - ook zonder NHL-sterren gewoon de ruime favoriet - wederom een zeer zware tegenstander stond te wachten. Duitsland was echter niet onder de indruk en binnen een kwartier tekende uitgerekend de in Canada geboren Brooks Macek voor de Duitse 1-0.

In de eerste helft van de tweede periode gingen de Duitsers zelfs los: Matthias Plachta en Frank Mauer verdriedubbelden de voorsprong, waarna Gilbert Brulé in de powerplay wat terug kon doen. Ook die Canadese hoop duurde niet lang, want Patrick Hager tekende aan voor de sensationele 4-1 voorsprong voor Duitsland. Brulé kreeg ondertussen nog een straf van 25 minuten voor een gigantische klap op David Wolf, die even gestrekt op het ijs lag, alvorens hij richting kleedkamers geholpen werd.

In de derde periode werd Canada toch nog levensgevaarlijk. Mat Robinson zorgde al snel voor 4-2 en nadat Derek Roy voor de 4-3 tekende werden de Duitse billen stevig tegen elkaar geknepen. Na tien werkelijk zenuwslopende minuten, waarin Canada nog volle bak voor de aanval ging, konden de Duitse ijshockeyfans de spieren echter ontspannen: het bleef bij 4-3 en de Duitsers schreven geschiedenis.

Duitsland staat zondag om 05.10 uur Nederlandse tijd in de finale tegen het Russische team, Canada speelt tegen Tsjechië om brons.