Geen rondemissen meer in Belgische wielerwedstrijden

De Belgische voorjaarskoersen moeten het voortaan doen zonder de rondemissen. In navolging van de Formule 1 en het darts verdwijnen ook de podiummeisjes in het wielrennen. Eerder besloten de Tour Down Under en de Vuelta om geen podiummissen meer in te zetten.

"Er worden inderdaad geen kussen meer gegeven en ook de bloemen verdwijnen", vertelt Maja Leye, voorheen rondemiss, bij de Belgische radiozender Radio 2. "Verder verandert er eigenlijk niet veel. Alles zal wat strakker en frisser zijn en er is nog altijd champagne. En uiteraard blijft de trofee er ook", aldus Leye die vanaf nu Master of Ceremony is en de renners wel naar het podium zal begeleiden. "Het past in de tijdsgeest dat de missen verdwijnen. Of de #metoo-campagne er iets mee te maken heeft, kan ik niet zeggen."

"We waren al langer aan het denken om de podiumceremonie te veranderen. Ik heb het altijd heel graag gedaan in het verleden en zag mezelf nooit als lustobject. Het is een nieuw tijdperk en ik kijk uit naar mijn nieuwe rol."