Zwitserland pakt brons in troostfinale curling

Zwitserland heeft in het Gangneung Curling Center brons gepakt op het olympisch curlingtoernooi voor de mannen. De Zwitsers pakten met 7-5 de overwinning ten koste van wereldkampioen Canada, dat nu met lege handen blijft. Voor Zwitserland is dit het derde brons op een groot toernooi op rij, na eerder op zowel het wereldkampioenschap als het Europees kampioenschap 2017 brons te hebben gewonnen.

Meteen aan het begin van de match werd duidelijk dat Canada een lastige taak had. Zwitserland kwam na het derde end op 2-0 voorsprong en Canada moest het vierde end winnen om nog bij te kunnen blijven. Dankzij een sterke take-out waarbij Canada een Zwitserse steen achter hun eigen steen moest wegspelen en hier in slaagde kon Canada de stand weer gelijk trekken.

In het end dat volgde had Canada met de voorlaatste steen de taak om twee Zwitserse stenen weg te spelen, om te voorkomen dat de Zwitsers met deze stenen punten ging pakken. Dit lukte maar deels; één van de stenen werd gemist. Met de laatste steen kon Zwitserland zo met twee punten verschil op voorsprong komen.

In het end dat volgde pakte Canada weliswaar wederom een punt, maar hier ging wel een flinke fout aan vooraf: er lag reeds een steen op scoringspositie en een tweede steen had slechts een klein tikje nodig om eveneens een punt op te leveren. De steen die gespeeld werd had echter te veel vaart, waardoor deze tweede steen geheel uit het huis werd gekegeld. Ook in het volgende end kostte een fout punten; ditmaal mislukte een relatief makkelijke double take-out, waardoor Zwitserland wederom met twee punten uit kon lopen.

Canada wist in het achtste end weliswaar met een mooie double take-out rond hun eigen steen in een verder leeg huis weer twee punten in te lopen, maar de achterstand bleek te groot om nog goed te kunnen maken. Zwitserland pakte dankzij de hammer een punt in het negende end. In het tiende end hoefde Zwitserland enkel te voorkomen dat Canada twee punten ging pakken en daar hadden ze weinig moeite mee. Een prachtige double-takeout met hun laatste steen besliste de wedstrijd.

Morgenochtend om 7:35 vindt de finale plaats tussen Zweden en het verrassende Verenigde Staten.

Zwitserland pakt brons in troostfinale curling (Pro Shots / Action Images)
Zwitserland pakt brons in troostfinale curling (Pro Shots / Action Images)