Franse langlaufer beschuldigt Russen: "Eerst de dopingtests afwachten..."

Langlaufer Maurice Manificat heeft zich bepaald niet populair gemaakt in Rusland. De Fransman won op de Spelen in Pyeongchang brons op de teamsprint en de estafette, maar individueel lukte het net niet.

Zowel op de skiatlon als op de 15 kilometer vrije stijl, waarop Manificat een van de favorieten was, eindigde de Fransman als vijfde. De jonge Rus Denis Spitsov kende juist zijn definitieve doorbraak, maar daar lijkt Manificat niet blij mee te zijn.

"We zullen over vier jaar wel zien of er verhalen zijn over Spitsov, eerst de dopingtests maar even afwachten...", aldus Manificat. "De Russen hebben twintig tot dertig jaar aan dopinggeschiedenis. Ze hebben hun les nog altijd niet geleerd, dus ik heb het recht om aan ze te twijfelen."

"Spitsov hoort bij de jonge generatie en ze willen ons doen geloven dat ze het allemaal puur met keihard werken doen. Het is mogelijk, maar ik geef er de voorkeur aan om nog een paar jaar te wachten voor ik daar zeker van ben."

Overigens komt de echte doorbraak van de 21-jarige Spitsov zeker niet uit de lucht vallen. In de World Cup zit hij er dit seizoen alsmaar dichter bij, en in Pyeongchang voegde hij zich bij de top: Spitsov leidde de Russen naar zilver op de estafette, werd vierde op de skiatlon en pakte brons op de 15 kilometer, telkens dus vóór Manificat.

Zelf wilde Spitsov niet op de aantijgingen reageren, maar zijn Duitse coach Markus Cramer deed dat wel: "We hebben honderdduizenden euros geïnvesteerd om ervoor te zorgen dat buitenlandse laboratoria ons konden controleren, met daarbuiten nog de extra regels van WADA. Het is zonde dat Manificat onze talenten niet vertrouwt."

Biatlonlegende Ole Einar Bjørndalen, in Pyeongchang aanwezig als 'coach' van zijn vrouw Darya Domracheva, vindt Manificat's uitspraken overigens onzin. "Ik vind het raar. Ik ben er zeker van dat iedereen in het Russische langlaufteam schoon is, omdat juist die sport én dat land volop onder de schijnwerpers staan van de hele antidopingwereld."

"Het is onmogelijk dat ze dan valsspelen en het is niet juist om mensen te beschildigen zoals Manificat doet. Degenen die al jaren geen enkel probleem hebben, hoeven niks uit te leggen", zegt OEB.