Verbij: "Nederland is geen echt team"

Op de eerste vijf dagen van de Olympische Spelen in Pyeongchang wonnen de Nederlandse schaatsers vijf gouden medailles en volgens sprinter Kai Verbij heeft dat vooral bij de Noren voor de nodige extra motivatie gezorgd.

Tot grote vreugde van vele schaatsliefhebbers was er olympisch goud voor Håvard Holmefjord Lorentzen op de 500 meter, maar ook voor de Noorse achtervolgingsploeg. Goed nieuws voor schaatsfans dus, want Noorwegen, de grootmacht van weleer, is bijzonder hard op de weg terug.

Verbij merkt in Zuid-Korea wel dat er enige spanning is richting de Nederlanders. "Je merkt gewoon dat ze een deel van ons niet mogen", zegt de sprinter, die vrijdag de 1000 meter rijdt. "Op Twitter hebben ze een grote mond bijvoorbeeld, je merkt dat ze heerlijk gaan en dat ze Nederlanders er koste wat het kost af willen schaatsen. Dat lukt en daar zijn ze blij mee, dat merk je aan de hele sfeer."

De Noren lijken één team te vormen, maar dat is bij Nederland totaal niet het geval, constateert Verbij. "Ik zie dat 'TeamNL' geen echt team is, maar overal verspreid is, we zien elkaar nauwelijks. Noorwegen heeft juist een geheimpje." Dat klinkt interessant, maar in detail treedt Verbij toch niet: "Laat ik het zo zeggen: er is veel tijd en geld in het schaatsen geïnvesteerd."