'Voor het eerst minder smartphones verkocht'

Het aantal verkochte smartphones is voor het eerst in de geschiedenis gedaald. Dat zegt onderzoeksbureau Gartner. In de laatste drie maanden van vorig jaar gingen er wereldwijd bijna 408 miljoen stuks over de toonbank. Dat is 5,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder.

Het is de eerste daling sinds Gartner in 2004 begon met het bijhouden van de smartphoneverkoop. De onderzoekers zien twee oorzaken voor de krimp. Mensen die al een smartphone hebben, blijven dat toestel langer gebruiken. Ze stappen minder gauw over op een vervangend toestel. Daarnaast aarzelen mensen die nu nog een 'dommere' feature phone gebruiken, waarmee ze kunnen bellen, sms'en en iets meer. Ze vinden geen geschikte goedkope smartphones en kopen daarom liever een goede ouderwetse telefoon.

Samsung blijft volgens Gartner marktleider. De Zuid-Koreanen verkochten in oktober, november en december ruim 74 miljoen smartphones. Dat is wel 3,6 procent minder dan een jaar eerder. Apple volgt op de voet met 73 miljoen stuks. Het Chinese Huawei, nummer drie van de wereld, zag wel een groei. Landgenoot Xiaomi verdubbelde zelfs bijna en stond vierde.

In heel 2017 werden 1,5 miljard smartphones verkocht. Dat is 2,7 procent meer dan in 2016.

Android is verreweg het belangrijkste besturingssysteem. In 2017 draaide bijna 86 procent van alle verkochte smartphones op dat systeem. Android liep iets uit op iOS, het besturingssysteem van de iPhones. Op 14 procent van de smartphones zit iOS.

'Voor het eerst minder smartphones verkocht'
'Voor het eerst minder smartphones verkocht' (Foto: BuzzT)