Kristoff sprint naar winst in openingsetappe Abu Dhabi Tour

Alexander Kristoff heeft de openingsetappe in de Abu Dhabi Tour. De renner van UAE Emirates was na 189 kilometer, van Madinat Zayed naar Adnoc, de snelste in de massasprint. De Italiaan Andrea Guardini werd tweede, voor de Australiër Caleb Ewan. Kristoff is ook de eerste leider in Abu Dhabi.

Nog voordat de etappe officieel van de start ging moest Mark Cavendish al opgegeven. De Brit van Dimension Data viel in de neutrale zone op zijn schouder en gaf op.

Na de start zou het vijftien kilometer wachten totdat er een kopgroep wegreed. Vincenzo Albanese (Bardiani - CSF), Damiano Caruso (BMC), Charles Planet (Team Novo Nordisk), Toms Skujins (Trek - Segafredo) en Nikolay Trusov (Gazprom-RusVelo). De kopgroep had al snel een voorsprong van meer dan vijf minuten.

Op de vele langen wegen in Abu Dhabi had het peloton altijd goed zicht op de kopgroep. Met nog zeventig kilometer te gaan was het peloton, onder aanvoering van Quick-Step Floors (Viviani), Mitchelton-Scott (Ewan) en Lotto-Soudal (Greipel), op twee minuten gekomen.

Skujins ging er met vijftig kilometer alleen vandoor, maar de Let zag het nutteloze van zijn actie in en zou zich later weer terug laten zakken tot de kopgroep. Daarna zou Caruso zijn medevluchters achter zich laten, maar de Italiaan werd op veertien van de streep gegrepen door het peloton.

Het peloton kon gaan beginnen aan de sprintvoorbereiding. Met nog drie kilometer te gaan nam LottoNL-Jumbo in dienst van Danny van Poppel de kop Dat was duidelijk te vroeg, waarna meerdere ploegen de kop van het peloton overnamen van de Nederlandse ploeg. Ewan zou als eerste van de sprinters de sprint aangaan, maar Kristoff ging er makkelijk over. Van Poppel raakte in de massasprint was opgesloten en kwam niet verder dan een achtste plaats.