Achtervolgingsploeg vrouwen pakt zilver

Op de Olympische Winterspelen hebben de Nederlandse vrouwen in de schaatshal vrij eenvoudig de finale bereikt. In de halve eindstrijd op de ploegachtervolging werd de Verenigde Staten geklopt.

Ireen Wüst , Antoinette de Jong en Lotte van Beek, die Marrit Leenstra verving, gingen goed van start tegen de Verenigde Staten, wat zonder Brittany Bowe reed. De Amerikaanse vrouwen maakte er een trainingsritje van, waardoor Oranje vrij eenvoudig de rit won.  In tegenstelling tot in de kwartfinales ging alleen de winnaar van de halve finale door.

In de finale, die later vandaag is, treft Nederland favoriet en wereldrecordhouder Japan die in de andere halve eindstrijd Canada versloeg.

Update 14.02 uur

De Nederlandse vrouwen hebben zilver gepakt. In de finale werd verloren van Japan.

In de finale nam Marrit Leenstra weer de plek in van Lotte van Beek. Japan startte met de zusjes Takagi en Sato. Japan begon snel, Oranje zat er tweetienden achter. Dankzij Leenstra werd er een kleine voorsprong genomen. Het verschil was echter klein. Dankzij de laatste twee snelle ronden pakte Japan alsnog de olympische titel.

Het brons werd gewonnen door de Verenigde Staten die in de strijd om de derde plaats Canada versloeg.

Nederlandse vrouwen eerder vandaag in halve finale (Foto : Pro Shots / Action Images )