Erg verwarde schutter kocht legaal AR-15

De jongen die in een school in Boca Raton in Florida zeventien mensen doodschoot, Nikolas Cruz, was legaal bewapend en gold ondertussen als uiterst verward en gevaarlijk.

Cruz was sinds enkele maanden wees en had volgens rechercheurs "een zorgwekkende internethistorie". Hij had bijvoorbeeld een Instagramsite waar dode dieren en wapens op werden afgebeeld. Hij werd psychiatrisch behandeld en is van school getrapt. Toen hij nog op school zat was het personeel zo bang voor hem, dat hij geen tas meer mocht meenemen, aldus lokale media.

Toch kon hij legaal een semi-automatisch wapen van het type AR-15 kopen, meldden die media. Hij schoot daarmee willekeurig op mensen in de school waar hij was weggestuurd, de Marjory Stoneman Douglas-school. Van de gewonden zijn er nog steeds drie heel erg aan toe.

Kritiek
Cruz werd samen met zijn broer geadopteerd. Zijn (adoptie-)moeder Lynda is 3,5 maand geleden op 68-jarige leeftijd gestorven. Zijn (adoptie-)vader stierf toen hij veel jonger was.

President Trump kreeg donderdag kritiek te verduren dat hij te summier op het drama had gereageerd. Hij maakte later op de dag bekend dat hij naar Baton Rouge gaat en nabestaanden of slachtoffers zal spreken. Iedereen moet veilig zijn op school, beklemtoonde de president die vaak vertoeft op zijn buiten circa 50 kilometer ten noordoosten van de Stoneman Douglas-school.

Minister van Justitie Jeff Sessions heeft beloofd actie te ondernemen om de federale wapenwet en wetgeving over gewelddadige misdaad streng toe te passen en om "eventuele massamoordenaars"preventief in beeld te krijgen.

Erg verwarde schutter kocht legaal AR-15
Erg verwarde schutter kocht legaal AR-15 (Foto: ANP)