Reacties op overlijden Ruud Lubbers

Inmiddels komen de reacties op het overlijden van Ruud Lubbers op gang. Koning Willem-Alexander, Maxima en Prinses Beatrix wensen zijn nabestaanden veel kracht toe: "Ruud Lubbers heeft ons land en de internationale gemeenschap tientallen jaren in vele functies gediend. Als minister-president zette hij zich twaalf jaar lang energiek in voor economisch en sociaal herstel. Latere generaties konden daarop voortbouwen. Wij gedenken Ruud Lubbers als een groot staatsman met een indrukwekkend verantwoordelijkheidsgevoel. Wij gedenken hem ook als een moedig en invoelend mens. Zijn familie wensen wij kracht toe in deze moeilijke dagen."

Ook de Minister-President  heeft inmiddels gereageerd: "Het verdrietige nieuws van het overlijden van oud-premier Ruud Lubbers komt als een schok. Nederland verliest een staatsman met een grote statuur. Als langstzittende premier in onze geschiedenis loodste hij Nederland in de jaren ‘80 door een zeer moeilijke economische periode heen. Met zijn brede kennis en ervaring en zijn onvermoeibare creativiteit wist hij voor elk probleem een oplossing te vinden.Ruud Lubbers was daarnaast een overtuigd Europeaan en wereldburger. In een tijd die bol stond van de internationale spanningen heeft hij Nederland internationaal een gezicht gegeven. Tot ver buiten onze landsgrenzen werd hij gezien en gewaardeerd."

Hij vervolgt verder: "Voor mij persoonlijk was Lubbers niet alleen de premier van mijn jeugd, maar ook de informateur die in 2010 een belangrijke rol speelde bij de vorming van mijn eerste kabinet. Ik heb hem toen en later leren kennen als een intelligent, wijs en betrokken mens. Mijn hart en gedachten zijn nu bij zijn vrouw Ria, zijn kinderen en kleinkinderen. Hen wens ik alle kracht toe die nodig is om dit grote verlies te dragen."

Bij de NOS lezen we dat Wim Kok, die Lubbers opvolgde als premier, 'heel erg geschrokken is' door het nieuws. Kok: "Zijn overlijden bedroeft mij bijzonder en heeft me diep geraakt." Ook Jan Peter Balkenende noemt het een zeer 'intens verdrietig bericht'. 

Oud minister Hirsch Ballin had het overlijden van Lubbers niet zien aankomen: "Ik had dit niet verwacht, het is triest om te horen."