Snowboardkampioen White richt pijlen op olympisch skateboarden in 2020

Snowboarder Shaun White pakte woensdag zijn derde olympische goud in de halfpipe, maar de 31-jarige grootheid keek gelijk al naar de toekomst. Zo sluit hij deelname aan de Spelen van 2022 in Beijing niet uit, maar de Amerikaan heeft vooral interesse in de Zomerspelen van 2020 in Tokyo.

In Japan staat skateboarden namelijk voor het eerst op het programma en ook dat kan White uitstekend. In 2007 en 2011 won hij op de X Games goud op het onderdeel vert, telkens een jaar na zijn olympisch gouden medaille in de halfpipe. Hij werd zo ook de eerste man ooit die op de X Games zowel in de zomer als in de winter goud won.

"Ik heb er zin in, de motivatie zal er zijn en het is weer iets nieuws, minder materiaal en kleding, nieuwe tegenstanders", sprak White over een hereniging met zijn skateboard. "Het is een soort 'muscle memory': veel tricks in het snowboarden zijn ongeveer gelijk, alleen moet je het vertalen naar een kleiner board en één waar je niet aan vast zit."

"Ik heb me nog nooit een jaar op skateboarden gericht. In de jaren waarin ik in het skateboarden won deed ik dat altijd even, waarna ik een hele winter op het snowboard stond, en weer even ging skaten. Ik hoef niks opnieuw te leren of iets dergelijks", zegt White, die de zesde persoon ooit kan worden die op de Zomer- én Winterspelen een medaille pakt.

Als White de uitdaging aan besluit te gaan, kan hij in elk geval rekenen op de steun van zijn vriend en mentor, de legendarische Tony Hawk, volgens vrijwel iedereen de beste skateboarder ooit. Hawk ontmoette White toen laatstgenoemde negen jaar oud was en ze zijn altijd in contact gebleven.

 "Tony, bedankt. Hij vertelde me dat ik dit hier even moest gaan winnen en dan nooit meer een snowboard aan moest raken", aldus White na zijn gouden medaille. "Ik hoop dat hij me nog wat succes kan wensen, want ik denk dat ik weer ga skateboarden."

White wint goud op de X Games als skateboarder (Bron: YouTube)