Groenewegen sprint naar winst in openingsetappe Algarve

Dylan Groenewegen heeft de openingsetappe van de Volta ao Algarve gewonnen. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo was na een etappe van 192,6 kilometer net iets sneller dan Arnaud Démare. Groenwegen is ook de eerste leider in Portugal.

Josu Zabala (Caja Rural - Seguros RGA), Nuno Almeida (LA Aluminios-Metalusa), David Livramento (Sporting Clube de Portugal/Tavira), Luís Afonso (Vito-Feirense-BlackJack) en João Rodrigues (W52/FC Porto) vormden al snel de kopgroep van de dag. De kopgroep kreeg meer dan drie minuten voorsprong.

Het peloton onder aanvoering van FDJ en LottoNL-Jumbo had de controle en op vijftien kilometer van de streep werden ze dan ook bijgehaald door het peloton. Net toen de aansluiting een feit was gingen vijf andere renners in de aanval. Onder hen Tony Martin, Pieter Serry en Stefan Küng. Ze kregen niet veel ruimte en het gat werd al snel gedicht door het peloton. José Goncalves en Tom Devriendt zouden wel wat ruimte krijgen van het peloton, maar op vier kilometer was ook dat avontuur over.

In de sprint nam FDJ het voortouw. Démare werd uitstekend door zijn ploeg naar voren gebracht. Groenewegen had zich in het wiel geplaatst van de Frans kampioen. De Nederlandse sprinter van LottoNL-Jumbo ging als eerste aan en zou stand houden tegen Démare.