Ruud Lubbers overleden

Oud premier Ruud Lubbers is in Rotterdam overleden. Hij was de langstzittende premier. Hij werd 78 jaar. De uitvaart zal dinsdag in zijn woonplaats plaatsvinden. 

De Rijksvoorlichtingsdienst meldt dat Lubbers in aanwezigheid van zijn vrouw Ria en kinderen is overleden in zijn woonplaats Rotterdam. Het is nog niet bekend gemaakt waaraan hij is overleden. Lubbers deed echter niet mee aan het recente tweeluik 'Kijken in de ziel' met oud-premiers, volgens de programmamaker omdat het al enige tijd niet goed ging met zijn gezondheid.

Lubbers was de langstzittende minister-president van Nederland, hij leidde namens het CDA drie kabinetten tussen 1982 en 1994, twee met de VVD en een met de PvdA. De econoom van KVP-huize voerde naar eigen zeggen een no-nonsense beleid dat gericht was op economisch herstel. Hij stond bekend om zijn wollige taalgebruik, maar werd alom gerespecteerd om zijn werklust en dossierkennis.

Verder was hij betrokken bij de formaties van het kabinet Balkenende-IV in 2006 en van het door de PVV gedoogde kabinet Rutte-I in 2010. In 2001 werd hij Hoge Commissaris voor de vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Vier jaar later gaf hij die functie op omdat hij werd beschuldigd van ongewenste intimiteiten.