Ter Mors pakt olympisch goud op 1.000m

Het begint eentonig te worden, maar in de olympische schaatshal heeft Nederland weer goud gewonnen. Jorien ter Mors won de 1.000 meter voor vrouwen. Met 1.13,56 reed ze een nieuw olympisch record. Het is de tweede individuele olympische titel voor Ter Mors, die vier jaar geleden in Sochi goud won op de 1.500 meter. Het zilver en brons ging nu naar de Japanse vrouwen Nao Kodaira en Miho Takagi.

Ireen Wüst moest al in de vierde rit aan de bak. De Nederlandse, die als een outsider gold voor een plak, trof de Italiaanse Daldossi. Wüst opende prima en haar hele ronde was ook goed. Ze won de rit in 1.15,32, tot dan de snelste. De kampioen van vier jaar geleden, de Chinese Hong Zhang, kwam in 1.15,77 ook niet tot de tijd van Wüst.

In de twaalfde rit trof Jorien ter Mors Brittany Bowe. Het was een mooie rit tussen de twee, die beiden sneller waren dan Wüst. Ter Mors versloeg Bowe en finishte uiteindelijk in 1.13,56, een nieuw olympisch record.

Miho Takagi, die op de 1.000 meters dit seizoen met Kodaira heerste, stond in de veertiende rit op het ijs tegen de Tsjechische Karolina Erbánová. De Japanse en Erbánová openden snel, maar lieten het in de laatste ronde liggen. Takagi kwam in 1.13,98 over de meet, de tweede tijd tot dan.

In de een-na-laatste rit reed wereldrecordhouder Nao Kodaira tegen Vanessa Herzog. Ook zij openden snel en waren met nog een ronde te gaan sneller dan Ter Mors. Maar ook Kodaira liet het liggen in de slotronde: 1.13,82.

Heather Bergsma en Marrit Leenstra reden in de laatste rit tegen elkaar. Maar de tijd van Ter Mors kwam niet in gevaar. Leenstra won de rit wel in 1.14,85.