BobsleeŽr werd op WC olympisch kampioen

Dat bobsleeër Alexander Zubkov zijn twee gouden medailles van de Olympische Spelen in Sochi in 2014 in moet leveren is al een tijdje min of meer bekend, zeker nadat sporttribunaal CAS onlangs oordeelde dat er voldoende bewijs was om Zubkov wegens overtredingen van het dopingreglement te bestraffen.

Het goud in de tweemansbob ging daardoor - of dat zal binnen afzienbare tijd gebeuren - naar de Zwitser Beat Hefti, die nu uit de doeken heeft gedaan hoe een en ander in z'n werk ging. Tijdens de World Cup-week in het Canadese Whistler werd Hefti 's nachts in zijn hotelkamer wakker en liep hij even naar het toilet, met telefoon en al. 

"Toen zag ik op mijn telefoon een bericht: ook Alexander Zubkov werd wegens manipulatie van dopingstalen op de Spelen van 2014 geschorst", las Hefti, die al urinerend - gaan we voor het gemak vanuit - ontdekte dat hij olympisch kampioen was geworden. "Wellicht kan ik vanavond nog even een biertje drinken met remmer Alex Baumann", dacht Hefti in Whistler, terwijl Baumann tegenwoordig in het team van Rico Peter zit.

Dolgelukkig was Hefti overigens niet, net als Baumann. "Alle emoties van de medailleceremonie, het krijgen van het goud, het volkslied, dat hebben we allemaal gemist. Als je foto's van Sochi 2014 ziet, staan Alex en ik ook over twintig jaar nog steeds naast Zubkov op de tweede plek." Kans om dat nog goed te maken is er niet: Hefti en ook Baumann hebben zich dit keer niet voor de Spelen geplaatst.