Ongekende overmacht superster Klæbo in olympische sprintfinale

Langlaufer Johannes Høsflot Klæbo heeft zijn status als nieuwe superster volledig waargemaakt. Op de Olympische Spelen in Pyeongchang veroverde de 21-jarige Noor met welhaast bizarre overmacht het goud op de sprint in klassieke stijl, de perfecte bekroning van een seizoen waarin hij definitief doorgebroken is.

Twee Noren stonden in de finale, aangevoerd door absolute topfavoriet Klæbo, samen met zijn landgenoot Pål Golberg. De Italiaan Federico Pellegrino haalde de eindstrijd ook, wat knap was voor de echte specialist op de vrije stijl. Met Ristomatti Hakola was ook Finland vertegenwoordigd, net als Zweden dankzij Oskar Svensson. De Rus Alexander Bolshunov maakte het veld voor de finale compleet.

Bij de start ging Bolshunov er gelijk vandoor, waarna de Rus de gashendel op de klim volledig open trok. Alleen Klæbo kon hem volgen en op de volgende klim trok de jonge Noorse alleenheerser zelf ten strijde. Dat was, zoals te verwachten viel, simpelweg ondoenbaar voor de rest: Klæbo soleerde met enorme overmacht naar olympisch goud, daarachter werd Bolshunov bijgehaald door Pellegrino, die de Rus in een ziedende sprint met 0,02 seconde klopte.

Op Klæbo staat op de klassieke sprint simpelweg geen maat (Pro Shots/Action Images)
Op Klæbo staat op de klassieke sprint simpelweg geen maat (Pro Shots/Action Images)