Rookruimtes in horeca niet meer toegestaan

Rookruimtes in cafés, restaurants en andere horecagelegenheden zijn niet langer toegestaan. Ze vallen niet meer buiten het algehele rookverbod, bepaalde het gerechtshof in Den Haag dinsdag. De uitzonderingspositie is ongeldig.

Het hof stelt daarmee de vereniging CAN (Clean Air Nederland), voorheen de Club van Actieve Niet-rokers, in het gelijk. De uitzondering is volgens het hof in strijd met de Kaderovereenkomst van de Wereldgezondheidsorganisatie voor de bestrijding van tabaksgebruik.

Niet-rokers in horecagelegenheden kunnen volgens het hof sociale druk voelen om naar mensen in rookruimtes toe te gaan. Medewerkers van cafés en restaurants worden bovendien aan rook blootgesteld als ze de rookruimtes moeten opruimen.

Rookverbod sinds 2008

Sinds 1 juli 2008 is in Nederland een rookverbod voor de horeca van kracht met een uitzondering voor speciaal aangewezen rookruimtes. In september 2016 bepaalde een lagere rechtbank in een door CAN aangespannen zaak dat de rookruimtes mochten blijven bestaan.

De belangenbehartiger voor niet-rokers wil dat rookruimten volledig worden afgeschaft in alle openbare gebouwen, maar het hof in Den Haag vindt dat die eis onvoldoende is onderbouwd. Volgens CAN gaan de rookruimtes lijnrecht in tegen internationale afspraken die Nederland heeft ondertekend.

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het dramatisch voor cafés en discotheken met een rookruimte dat horecabedrijven geen aparte plek meer mogen hebben voor rokers. "Na een aantal jaren rust 'op het rookfront' zal deze uitspraak voor enorme onrust zorgen onder horecaondernemers", aldus voorzitter Robèr Willemsen. ,,Ongeveer 25 procent van de cafés en discotheken in Nederland heeft zo'n aparte rookruimte. Vanaf het begin van de invoering van het rookverbod waren rookruimtes in de regelgeving toegestaan." Sommige horecazaken hebben volgens hem tienduizenden euro's geïnvesteerd in een rookruimte.

Update 19:32

Het hof beroept zich in hun uitspraak op het onderzoek van Willem Bantema werkzaam als docent-onderzoeker aan de Noordelijke Hogeschool Leeuwarden.

Dat is de basis van de uitspraak dat niet-rokers sociale druk ondervinden om mee te gaan naar de rookruimte.

Willem Bantema reageert geschrokken "Ik heb onderzoek gedaan naar de naleving van het rookverbod door caféhouders en heb hen ook een aantal vragen over de rookruimtes gesteld. Maar over de niet-rokers heb ik geen onderzoek gedaan."

Wordt vervolgd?

Rookruimtes in horeca niet meer toegestaan
Rookruimtes in horeca niet meer toegestaan (Foto: ANP)