Langlaufster Nilsson met enorm machtsvertoon naar olympisch goud

Langlaufster Stina Nilsson heeft in Pyeongchang met enorm machtsvertoon olympisch goud gepakt op de sprint. Dat onderdeel stond dit jaar op het programma in de klassieke stijl - zoals elk langlaufonderdeel worden klassieke en vrije stijl op elk groot toernooi afgewisseld.

Zoals gewoonlijk werden na de kwalificaties de kwartfinales en vervolgens halve finales afgewerkt, waarna zes dames zich mochten melden voor de strijd om olympisch goud: topfavoriete Stina Nilsson en haar Zweedse landgenote Hanna Falk, de Amerikaanse Jessica Diggins, het indrukwekkende jonge Russische duo Yulia Belorukova en Natalia Nepryaeva en de Noorse Maiken Caspersen Falla, regerend olympisch kampioene op de sprint in vrije stijl.

In de finale koos Nilsson al vroeg voor de aanval en het duurde niet lang voor duidelijk werd dat eigenlijk alleen Falla en Belorukova konden volgen. Op de zwaarste klim van het parcours werd de rest definitief gelost, maar de grootste slag werd op het laatste klimmetje geslagen: Nilsson ging er vandoor en sloeg een gigantisch gat, waarmee ze solo over de finish kwam als olympisch kampioene. Belorukova deed een dappere poging om Falla te kloppen, maar de Noorse pakte het zilver, voor de Russische.

Nilsson maakt haar favorietenrol met verve waar (Pro Shots/Action Images)
Nilsson maakt haar favorietenrol met verve waar (Pro Shots/Action Images)