Canada pakt eerste goud bij curling gemengd dubbel

Canada heeft met grote overmacht de eerste gouden medaille ooit gepakt bij het gemengd dubbel toernooi bij het curling. Het duo Kaitlyn Lawes en John Morris was in de finale veel te sterk voor Zwitserland, dat na zes ends al de handdoek in de ring gooide; 10-3.

Lawes (Sochi 2014) en Morris (Vancouver 2010) waren bij respectievelijk de dames en heren al eens olympisch kampioen geworden en waren vastberaden om dit nogmaals te doen. Twee ends wisten de Zwitsers Jenny Perret en Martin Rios ze bij te houden, maar daarna was er geen houden meer aan. Enkele perfecte stenen van met name Morris zorgden ervoor dat Zwitseland telkens achter de feiten aanliep.

Zelf maakten Perret en Rios iets teveel fouten om enigzins in aanmerking te komen voor het goud. Ze gaven enkele ends te makkelijk weg en toen ze dit in het zesde end weer deden met twee stenen vonden ze het wel genoeg geweest. Daarmee werden Lawes en Morris de eerste olympische kampioenen op dit nieuwe onderdeel.

Het brons ging eerder op de dag naar de olympische atleten uit Rusland. In de strijd om het brons was het team van de met elkaar getrouwde Anastasia Bryzgalova en Aleksandr Krushelnitckii te sterk voor het Noorse team der verloofden Kristin Skaslien en Magnus Nedregotten. Het werd 8-4 in het voordeel van de Russen.