Zilver voor Van Kerkhof op shorttrack 500m

Yara van Kerkhof is geplaatst voor de kwartfinale van de 500m shorttrack. De Nederlandse profiteerde van de diskwalificatie van favoriet Marianne St Gelais die haar in de eerste bocht de pas afsneed waardoor ze ten val kwam. De Franse mocht niet meer van start gaan bij de herstart en Kerkhof reed naar de benodigde tweede plaats.

Verder waren er geen grote verrassingen bij de toppers. Arianna Fontana plaatste zich voor Kerkhof, Elise Christie reed met een olympisch record naar de eerste plek voor de Canadese Kim Boutin en Kexin Fan werd tweede in haar heat achter Sofia Prosvirnova. De halve finales worden net na het middaguur verreden.

Update 12:20

Van Kerkhof verraste vriend en vijand in de tweede halve finale. Terwijl haar drie concurrenten met elkaar bezig waren, kwam er voor de Nederlandse een groot gat vrij waar ze meteen in dook. Ze wist de leiding de rest van de rit vast te houden, wat dan ook beloond werd met een ticket voor de finale. In die finale neemt ze het op tegen toppers Minjeong Choi, Ariana Fontana en Elise Christie. Een fout van één van hen kan al een medaille opleveren.

Update 13:25

En fouten werden er ook gemaakt. Van Kerkhof heeft zilver gewonnen in de allesbeslissende run, achter de hele race dominante Fontana. Lange tijd keek Van Kerkhof rustig toe van achter de vier concurrentes, maar toen die in de slotfase meer aan elkaar gingen trekken kon de Nederlandse toeslaan. Allereerst ging Boutin onderuit na een aanvaring met Chong en vervolgens ging ook Christie in de laatste bocht onderuit terwijl Van Kerkhof binnendoor passeerde voor brons. Na de wedstrijd werd de als tweede gefinishte Chong uit de uitslag gehaald naar aanleiding van het incident met Boutin, waardoor de Canadeese opschoof naar het brons en Van Kerkhof naar het zilver.

Zilver voor Van Kerkhof op shorttrack 500m (Pro Shots / Action Images)
Zilver voor Van Kerkhof op shorttrack 500m (Pro Shots / Action Images)