Olympisch goud voor skiŽr Hirscher in combinatie vol wind

Op de Olympische Spelen in Pyeongchang is het alpineskiën dan eindelijk begonnen. Lang was het vanwege de harde wind de vraag of de alpinecombinatie dinsdag van start kon gaan, maar men besloot de afdaling in te korten.

Het leek een kwestie van kiezen uit twee kwaden: uitstellen was bijna onmogelijk, want met de afdaling en super-G ook nog te gaan moesten alle snelheidsonderdelen vrijdag afgewerkt zijn, anders werden ze geheel geschrapt - daarna wordt de piste namelijk geprepareerd voor de dames op die onderdelen.

De andere optie was het inkorten van de afdaling en dat gebeurde. De skiërs vertrokken vanaf de super-G-start, waardoor de afdaling met zo'n 1:20 minuten de kortste ooit werd in de gehele olympische geschiedenis. Slalomspecialisten kregen zo een bijzonder grote kans op medailles in de schoot geworpen, want de organisatie maakte al de zoveelste vreemde beslissing door de slalom juist nauwelijks in te korten.

De Duitser Thomas Dressen ging als eerste naar beneden en zijn tijd bleek uiteindelijk de snelste. De Rus Pavel Trikhichev, een van de outsiders, vertrok als derde en ging hard onderuit, maar verder viel het met de valpartijen gelukkig mee. Toch had de wind duidelijk grote invloed, vooral in het voordeel van Marcel Hirscher, Alexis Pinturault en Luca Aerni, drie vroeg startende slalomspecialisten.

Aksel Lund Svindal zette op 0,07 seconden van Dressen de snelste tijd neer op de afdaling, gevolgd door olympisch afdalingskampioen Matthias Mayer (+0,13) en Svindal's Noorse landgenoot Kjetil Jansrud (+0,27). Pinturault werd tiende op 1,04 seconden, Hirscher twaalfde op 1,32 tellen en Aerni mag dankzij zijn 25e plek op 2,10 seconden als een van de eersten naar beneden op de slalom.

Ook de Fransman Victor Muffat-Jeandet lijkt serieuze kans te maken: hij werd 29e op 2,33 seconden en mag dus als tweede vertrekken op de slalom. Dat onderdeel gaat om 07.00 uur Nederlandse tijd van start, met de top-30 van de afdaling in omgekeerde volgorde.

Peter Fill vecht uit alle macht tegen de wind om overeind te blijven, uiteindelijk met succes (Pro Shots/Action Images)
Peter Fill vecht uit alle macht tegen de wind om overeind te blijven, uiteindelijk met succes (Pro Shots/Action Images)

Update 07.48 uur
Muffat-Jeandet ging zoals verwacht sterk naar beneden en nam de leiding, die gelijk een hele tijd bleef staan - zeker nadat de nog altijd wat zieke Aerni zwaar tegenviel. Met nog twaalf man te gaan kwam Hirscher naar beneden en de Oostenrijker deed wat hij altijd doet: honderd procent aanvallen. De sterke wind, die ongeveer overal vandaan kwam, kon hem niet van de wijs brengen en na een fantastische run dook Hirscher een dikke seconde onder Muffat-Jeandet's tijd.

Pinturault ging gelijk flink de fout in op het bovenste stuk van de piste, maar herstelde zich ijzersterk. Onderin maakte hij zijn opgelopen achterstand nog bijna goed, maar de Fransman eindigde op 0,23 seconden van Hirscher en nam plek twee in beslag.

De afdalingsspecialisten probeerden het daarna nog wel, maar de ene na de andere ging onderuit - de mannen van de snelle onderdelen staan immers niet bekend om hun soepele slalomheupen. Mayer ging nog hard onderuit en nadat Dressen het ook niet haalde was het duidelijk: goud voor Hirscher, zilver voor Pinturault en brons voor Muffat-Jeandet.

Hirscher haalt elke milliseconde eruit en gooit zich over de finish (Pro Shots/Action Images)
Hirscher haalt elke milliseconde eruit en gooit zich over de finish (Pro Shots/Action Images)