Flinke winsten op Wall Street

De aandelenbeurzen in New York zijn maandag met duidelijke winsten gesloten. Ze wisten daarmee de lijn voort van voor het weekend, toen al sprake was van een duidelijk herstel op Wall Street van eerdere zware koersverliezen, door te zetten.

Beleggers reageerden onder meer op plannen van president Donald Trump om 200 miljard dollar te pompen in infrastructuurprojecten. Lokale overheden en private investeerders zouden daar nog eens 1300 miljard dollar bij moeten investeren.

De Dow-Jonesindex eindigde de sessie met een winst van 1,7 procent, op 24.601,27 punten. De brede S&P 500 ging 1,4 procent omhoog tot 2656,00 punten. Technologiebeurs Nasdaq dikte 1,6 procent aan tot 6981,96 punten.

Qualcomm
Bij de bedrijven ging chipbedrijf Qualcomm 2,6 procent omhoog. Branchegenoot Broadcom (plus 3,8 procent) heeft een financiering van meer dan 100 miljard dollar rond voor de overname van Qualcomm. Vrijdag wees Qualcomm nog een verhoogd overnamebod van Broadcom van 121 miljard dollar van de hand.

IT-dienstverlener CSRA won meer dan 30 procent. Dat bedrijf, dat veel IT-diensten levert aan de Amerikaanse overheid, wordt voor bijna 10 miljard dollar overgenomen door defensieconcern General Dynamics (min 1,2 procent).

Burger King
Burger King-moeder Restaurants Brands International behaalde flink meer winst in het vierde kwartaal. Het aandeel werd ruim 6 procent meer waard. De koers van oled-schermenmaker eMagin sprong 41 procent omhoog door een bericht dat Apple (plus 4 procent) in het bedrijf had geïnvesteerd. EMagin ontkende dat later echter, waarna de koerswinst grotendeels verdampte.

Europa
Ook de Europese beurzen zijn de eerste dag van de week met winst geëindigd. De Amsterdamse AEX-index sloot maandag met een winst van 1,1 procent, op een waarde van 524,10 punten. De MidKap ging 0,8 procent omhoog tot 796,48 punten. De beurzen in Londen, Frankfurt en Parijs stegen tot 1,5 procent.

Heineken was bij de hoofdfondsen de grootste verliezer met een min van 2 procent. De bierbrouwer boekte wel meer winst dan analisten hadden verwacht, maar die waren teleurgesteld over de verwachtingen voor dit jaar. Air France-KLM ging met 3,6 procent omlaag na een afwaardering.

AkzoNobel
Philips profiteerde van een adviesverhoging door Berenberg en klom ruim 2 procent. Het zorgtechnologiebedrijf liet tevens weten in de tweede helft van dit jaar te stoppen met de productie van medische scanners in het Amerikaanse Cleveland.

AkzoNobel won 1,9 procent. Pensioenbeheerder PGGM zou volgens zakenkrant Financial Times de handen ineen hebben geslagen met de Amerikaanse investeerder Apollo voor een bod op de chemietak van AkzoNobel.

De euro was 1,2291 dollar waard, tegen 1,2275 dollar bij het slot van de Europese beurzen. Een vat Amerikaanse ruwe olie klom 0,2 procent in prijs tot 59,30 dollar. Brentolie daalde 0,2 procent en kostte 62,65 dollar per vat.

Flinke winsten op Wall Street
Flinke winsten op Wall Street (Foto: ANP)