Wakker Dier wil onverdoofd slachten vis verbieden

Wakker Dier roept Carola Schouten – minister van Landbouw, Natuur en Voedselveiligheid – op onverdoofde slacht van vis te verbieden. Drie jaar geleden trok Wakker Dier al aan de bel over hetzelfde onderwerp. Momenteel is deze wetgeving er nog steeds niet, terwijl de wetenschap het er, volgens Wakker Dier, over eens is dat vissen pijn ervaren. Er is inderdaad een onderzoek dat tot die conclusie komt, maar dat wordt niet breed gedragen onder wetenschappers. 

Onverdoofd slachten van vissen is wreed en moet per direct verboden worden”, aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier. Wakker Dier vraagt minister Schouten in een brandbrief om verdoving bij de slacht van kweekvis en wilde vis verplicht te stellen. Dit moet in ieder geval gelden voor de soorten waarvoor al een verdovingsmethode beschikbaar is, zoals meerval, tong en schol.

Hilhorst: “De overheid verschuilt zich al jaren achter het gebrek aan kennis en onderzoek naar verdovingsmethoden. Maar hierover is voor veel soorten al meer dan genoeg bekend.

Het is mogelijk om vissen via de wet te beschermen. Dit is met kweekpaling uiteindelijk gebeurd; sinds 2017 moeten deze dieren verdoofd worden voor de slacht. Voor andere Nederlandse kweekvissen zoals meerval, tilapia en tarbot geldt dit niet. Ook alle miljarden wilde vissen die de Nederlandse vloot ieder jaar vangt, mogen onverdoofd geslacht worden.

De meeste vissen worden levend verwerkt tot visfilet. Vaak worden ze ‘gekaakt’, waarbij de organen via de mond naar buiten worden getrokken of gezogen. Vissen reageren daarna nog 25 tot 65 minuten op pijnprikkels. Ook worden ze levend op ijs gelegd. De kou maakt vissen immobiel, maar verdooft ze niet.

Wakker dier is overigens tegen het onverdoofd slachten van alle dieren, evenals ondergetekende overigens. Of verplichte verdoving bij vissen economisch haalbaar is is nog maar de vraag. Tevens roept het vragen op over andere vormen van dierlijk voedsel, zoals het in populariteit groeiende eten van insecten zoals krekels, sprinkhanen en meelwormen. 

Overigens kunnen planten ook 'voelen'. Misschien toch maar verdoofd plukken?