Vijfde olympische titel voor Wüst

Ireen Wüst heeft haar vijfde gouden olympische titel binnen. Ze won zojuist bij het langebaanschaatsen de 1.500 meter voor vrouwen in 1.54,35. Miho Takagi pakte het zilver en brons was er voor Marrit Leenstra, vier jaar geleden nog net naast het podium. Lotte van Beek werd vierde

Nao Kodaira, die als superfavoriet voor de 500 meter komende zondag geldt, stond in de tweede rit op het ijs en kwam tot 1.56,11 over de finish. Oud-wereldkampioene Brittany Bowe, die op de weg terug is vande nasleep van een hersenschudding in 2016, was de eerste die met 1.55,54 sneller was dan Kodaira.

Ireen Wüst moest het in de elfde rit opnemen tegen de Canadese Tutt. Wüst ging prima van start en opende snel. Na een ronde was ze wel langzamer dan Bowe. Met nog een ronde te gaan, lag ze gelijk. Wüst, die niets aan Tutt had kwam in 1.54,35 over de meet, net geen baanrecord.

Marrit Leenstra trof in de rit erna de Poolse Bachleda. Leenstra, die met de Italianen traint, was een fractie sneller dan Wüst na een ronde. In de tussenronde werd het verschil nog minder. Uiteindelijk kwam ze in 1.55.26 over de finish, tot dan toe de tweede tijd.

De derde Nederlandse kwam in de dertiende rit op het ijs. Haar tegenstandster was de Japanse Kikuchi. Van Beek begon traag, maar door een prima slotronde kwam ze alsnog tot 1.55,27.

De laatste rit ging tussen Heather Bergsma en favoriet Miho Takagi. Takagi haar start was slecht, waardoor Bergsma de leiding nam. Met nog een ronde te gaan waren beiden iets langzamer. Takagi kwam in 1.54,55 over de meet, langzamer dan Wüst. Bergsma werd zevende in 1.56,74.