Piratenpartij Amsterdam: 'Geen racisten in de raad'

Lijsttrekker Jelle de Graaf van de Piratenpartij Amsterdam sluit zich aan bij het manifest van het antiracismeprotest op 18 maart. Hij heeft kritiek op de terugtrekking van PvdA, SP en de Partij voor de Dieren, en op het niet onderschrijven van het manifest door GroenLinks. Kritiek op extreemrechts is bij voorbaat verdacht, zegt De Graaf in het Parool.

De piratenvoorman wil een stad waarin iedereen "ongeacht hun kleur, gender, culturele achtergrond, nationaliteit of religie" erbij hoort en gelijk wordt behandeld. Dat is volgens hem een stad zonder racisten in de raad.

Dit manifest voor de demonstratie kwam onder druk na uitspraken bij nieuwkomer Forum voor Democratie over een relatie tussen ras en IQ. Verschillende linkse partijen trokken zich eruit terug omdat ze vinden dat je niet tegen je toekomstige raadscollega's zou moeten demonstreren, maar met ze in debat moet.  

De Graaf vindt echter dat je van een politicus mag verwachten dat die zich uitspreekt, en suggereert dat de linkse partijen zich laf opstellen. Hij vindt het vreemd dat een politicus wel in debat zijn mening zou mogen geven maar dat demonstreren verdacht zou zijn.

Volgens de lijsttrekker is er in Nederland een "nieuw soort politiek correctheid" ontstaan. "Er heerst een maatschappelijk klimaat waarin kritiek op extreem-rechts bij voorbaat verdacht is. Waarin het blootleggen van racisme wordt aangevallen als uitsluiting", aldus De Graaf.

"Het moet afgelopen zijn. Welwillend Nederland heeft lang genoeg ­geluisterd, meebewogen en - in de woorden van Geert Wilders - thee­gedronken. De resultaten zijn een verhard en gepolariseerd debat, een onmenselijk vluchtelingenbeleid en geweld tegen minderheden."

De Graaf zegt niet te begrijpen waarom de partijen die zich terugtrokken, zeggen dat de leuze 'Geen racisten in de raad' de vrijheid van anderen beperkt. "Hoe beperk je iemands vrijheid door uit te spreken dat je het niet met hem of haar eens bent?", vraagt hij zich af.