Trump: vrede lastig door nederzettingen IsraŽl

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump compliceren Israëlische nederzettingen het vredesproces met de Palestijnen. Israël zou zich behoedzaam op moeten stellen bij het bouwen van nederzettingen in Palestijns gebied. Dat zegt hij zondag in de Israëlische krant Israel Hayom.

Trump kan nog niet zeggen wanneer de VS met een plan komt om de vredesbesprekingen met de Palestijnen weer vlot te trekken. "Momenteel lijken de Palestijnen niet erg geïnteresseerd in vrede. En wat Israël betreft heb ik ook mijn twijfels, dus we zullen moeten afwachten en zien wat er gebeurt", aldus Trump.

In december erkende Trump Jeruzalem als ondeelbare Israëlische hoofdstad, en besloot dat de Amerikaanse ambassade daar naartoe moet verhuizen. Dit leidde tot woede bij de Palestijnen. Zij willen het door Israël bezette oostelijk deel van de stad als toekomstige hoofdstad.

Trump suggereerde echter bij de recente economische top in Davos dat de erkenning onderdeel is van het Amerikaanse vredesplan. Dit herhaalde hij zondag: "Door Jeruzalem van de onderhandelingstafel te halen wilde ik duidelijk maken dat dit de Israëlische hoofdstad is. Daarna kunnen we afspraken steunen die beide partijen maken over toekomstige grenzen."

Israël heeft de afgelopen halve eeuw zo'n 140 nederzettingen gebouwd op de Palestijnse westelijke Jordaanoever en in het oostelijk deel van Jeruzalem. Er wonen circa 600.000 joden. Palestijnen beschuldigen Israël ervan dat het land hiermee voldongen feiten wil creëren, en dat het trekken van Palestijnse landsgrenzen er moeilijk, zo niet onmogelijk, door wordt.

Trump: vrede lastig door nederzettingen Israël (Foto: ANP)
Trump: vrede lastig door nederzettingen Israël (Foto: ANP)