Derde olympische titel op rij voor Kramer op 5.000m

Sven Kramer heeft voor een unicum gezorgd. De Nederlandse langebaanschaatser heeft voor de derde maal op rij de olympische titel op de 5.000 meter gepakt. Kramer reed 6.09,76, een nieuw olympisch record. Zilver ging naar de Canadees Ted-Jan Bloemen, brons was voor de Noor Pedersen.

Bob de Vries was de  eerste van de Nederlanders die op het ijs kwam. Zijn tegenstander was de Noor Nilsen. De Vries oogde niet ontspannen en ze reden allebei boven de tot dan toe snelste tijd van de Japanner Seitaro Ichinohe. (6.16,55) De Nederlander moest de Noor uiteindelijk laten gaan, mede door misslagen en een bijna val. De Vries kwam uiteindelijk in 6.22,26 over de meet.

De rit erna was een boeiende tussen de Belg Bart Swings en de Koreaan Lee Seung-Hoon. De twee maakten er een waar gevecht van. Ondersteund door het  uitzinnige publiek won Lee nipt in 6.14,15, de snelste tijd tot dan.

Jan Blokhuijsen moest het in de achtste rit opnemen tegen de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Blokhuijsen ging voortvarend van start, al zat Michael er niet ver achter. Beiden zaten net onder het baanrecord, maar moesten die  tijd toch laten gaan. Blokhuijsen wist wel Michael op afstand te houden, maar verloor wel steeds meer op Lee. Dankzij twee sterke laatste ronden won Michael nipt de race en was ook sneller dan Lee, 6.14,07 om 6.14,75 voor Blokhuijsen.

Wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen en Sverre-Lunde Pedersen reden in de rit erop tegen elkaar. Ook zij begonen snel en reden net als in de rit ervoor net onder het baanrecord. Ze moesten dat echter laten gaan, en Pedersen nam de regie in handen, Bloemen kon niet volgen. De Nederlandse Canadees wist door twee sterke laatste rondes langs Pedersen te komen en was in duizendsten iets sneller. De Canadees rijdt 6.11,616. De Noor 6.11,618.

De eennalaatste rit ging tussen Sven Kramer en Patrick Beckert. Kramer ging rustig van start. Met nog acht ronden voor de boeg reed hij Beckert steeds meer op afstand, al was hij nog wel langzamer dan Bloemen. Vier ronden voor het einde was Kramer voor het eerst sneller en die voorsprong bouwde Kramer langzaam uit en hij kwam in 6.09,76 over de meet, een nieuw olympisch record.

De tijd van Kramer kwam in de laatste rit tussen de Italiaan Tumolero en de Duitser Geisreiter niet meer  in gevaar.