Lijsttrekkers vallen Baudet aan over 'racisme'

Forum voor Democratie-leider Thierry Baudet kreeg er vrijdagavond flink van langs tijdens het landelijke lijsttrekkersdebat over Amsterdam. Volgens D66-voorman Alexander Pechtold maakt hij zich schuldig aan discriminatie op basis van geloof, maar ook van "geslacht, geaardheid en ras".

De gemoederen liepen hoog op tijdens het debat, waarin onder anderen Pechtold en PvdA-lijsttrekker Lodewijk Asscher van de gelegenheid gebruik maakten Baudet aan te vallen op de ophef over een uitspraak van de nummer twee op de lijst van de FVD in Amsterdam. Yernaz Ramautarsing zou in een interview hebben gesteld dat er een verband is tussen IQ en volkeren. De FVD-leider schreeuwde vervolgens dat "deze demonisering nu moet stoppen", en riep het kandidaat-raadslid erbij op het podium om tekst en uitleg te geven. Die werd daarop van het podium weggestuurd.

De uitspraak was overigens niet meer dan het citeren van daadwerkelijk onderzoek, waaruit blijkt dat mensen uit diverse landen een hoger of lager IQ hebben, zoals ook mensen uit verschillende landen groter of kleiner zijn. 

Lijsttrekkers vallen Baudet aan over racisme
Lijsttrekkers vallen Baudet aan over racisme (Foto: ANP)