Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam

De advocaat van terreurverdachte Salah Abdeslam heeft vrijspraak gevraagd voor het aandeel van de 28-jarige Fransman in een schietpartij in Brussel waarbij drie agenten gewond raakten. Het strafonderzoek is onrechtmatig omdat taalwetgeving is overtreden, betoogde raadsman Sven Mary donderdag voor de Brusselse rechtbank.

De beslissing om een onderzoeksrechter gespecialiseerd in terrorisme aan te stellen was in het Frans opgesteld. De wet schrijft volgens Mary voor dat dat in dit geval in het Nederlands had moeten gebeuren. Het onderzoek zou daarom nietig zijn.

Om onduidelijke redenen had Abedeslam afgezegd voor de zitting van donderdag. Het Openbaar Ministerie eiste maandag op de eerste zittingsdag twintig jaar celstraf tegen hem en een medeverdachte. Abdeslam beriep zich op zijn zwijgrecht, maar zei wel de rechtbank niet te erkennen.

De in Brussel opgegroeide Fransman geldt als de enige overlevende terrorist van de aanslagen in Parijs, waarbij in november 2015 130 doden vielen. Wanneer hij daarvoor wordt berecht is nog onbekend.

Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam
Advocaat vraagt vrijspraak Abdeslam (Foto: ANP)