Donordebat: fractievoorzitter PvdA is even op de Malediven

Vandaag wordt de donorwet van D66-Kamerlid Pia Dijkstra opnieuw in de Eerste Kamer besproken. Het debat in de Senaat was eigenlijk al een week geleden, maar aangezien enkele fracties nog grote twijfels hadden bij de wet werd de stemming een week uitgesteld, om Dijkstra de kans te geven nog enkele onduidelijkheden weg te nemen. Vandaag debatteert men verder, en volgende week dinsdag wordt er gestemd.

Het debat kent een opvallende afwezige: Marleen Barth, fractievoorzitter van de sociaaldemocraten. En juist die partij zou, tegen de tijd dat het op stemmen aankomt, wel eens een cruciale rol kunnen spelen. Het voorstel zou de stemmen van de verdeelde PvdA-fractie hard nodig kunnen hebben om aan een meerderheid te komen. Overigens is de donorwet een zogenaamde 'vrije kwestie', wat betekent dat de leden hun eigen afweging maken en niet gebonden zijn aan een vooraf beklonken standpunt van de partij.

Marleen Barth zegt U? Kennen we die naam niet ergens van? Jawel, die kent U. Barth is getrouwd met de voormalig burgemeester van Wassenaarrr, Jan Hoekema (D66). Samen met zijn opvolger Charlie Aptroot (VVD) haalden ze namelijk een klein paars grapje uit: Hoekema kreeg een kwart meer wachtgeld dan de wettelijke regeling en kon bovendien voor een fooi samen met zijn vrouw in de ambtswoning blijven wonen, een stulpje van zo'n twee miljoen. De 1400 euro huur die het paar betaalde vond mevrouw Barth echter nog wat aan de hoge kant; zij vroeg om een huurverlaging van 400 euro, geheel in lijn van het PvdA-standpunt dat de huren in Nederland veel te hoog zijn. Maar dat ging zelfs Aptroot te ver, en het werd niet toegekend.

Iemand klapte echter uit de school over deze lucratieve deal en NRC openbaarde het geheel. Hoekema moest door het stof en gaat zijn te veel betaalde wachtgeld terugbetalen. Om al dit leed te kunnen verwerken moet het paar echt even uitblazen op de Malediven - het debat over de donorwet ten spijt.