Bizarre Super Bowl levert geschiedenis op

De Philadelphia Eagles hebben de 52e editie van de Super Bowl gewonnen door de regerend kampioen en vijfvoudig kampioen New England Patriots te verslaan. De Patriots stonden voor de tiende keer in de eindstrijd, de Eagles hoopten na optredens in 1980 en 2004 voor het eerst de titel te pakken.

De finale van de american footballcompetitie NFL leverde een bizar spektakel op: met nog de nodige minuten te gaan stond de teller al op 1050 aanvallende yards, het hoogste aantal ooit in een play-offwedstrijd, maar het ging nog verder. De teller eindigde pas op een ongelooflijke 1151 yards, het hoogste aantal ooit behaald in één wedstrijd in de lange NFL-geschiedenis. Quarterback Tom Brady was zelf goed voor 505 yards, nooit eerder gooide iemand er meer in de Super Bowl.

De eerste drive van de Eagles eindigde een beetje in mineur: men moest genoegen nemen met een 25-yard field goal van Jake Elliott en dus stond het 3-0. De Patriots-tandem van Tom Brady en Rob Gronkowski liep nog niet lekker en ook de Patriots moesten genoegen nemen met een field goal: Stephen Gostkowski trapte vanaf 26 yards raak en maakte 3-3.

De Eagles sloegen voor het eerst toe op de volgende drive, ingezet door een 36-yard run van uitgerekend LaGarrett Blount , die vorig jaar met de Patriots nog de Super Bowl won. In de volgende play gooide quarterback Nick Foles de bal naar Alshon Jeffrey in de endzone, die met een heerlijke catch de 34-yard touchdown completeerde. Elliott blunderde vervolgens wel door het extra punt te missen: 9-3.

De Patriots waren in rap tempo op weg naar de endzone van de Eagles, maar een touchdown zat er niet in. Sterker nog, er werd helemaal niet gescoord: Ryan Allen legde de bal bij de field goal helemaal verkeerd klaar voor Gostkowski, die vanaf 26 yards de paal raakte. Met Patriot Brandin Cooks ging het niet veel later fout: hij werd gruwelijk hard op het hoofd geraakt door Malcolm Jenkins, viel als een plumpudding op de grond en was klaar.

Halverwege het tweede kwart was het weer de beurt aan de Eagles en een heerlijke pass van Foles naar Jeffery bracht de ploeg in scoringspositie. Blount verzilverde dat en rende de touchdown binnen, waarna de 2-point conversion mislukte: 15-3 voor de Eagles. Met 7:24 te gaan tekende Gostkowski voor de 45-yard field goal (15-6), waarna de volgende drive van de Eagles eindigde in een interception door Duron Harmon namens de Patriots.

De gevreesde comeback van de Patriots werd al snel ingezet, want niet lang na de field goal werd een 43-yard pass van Brady naar Chris Hogan bekroond door een touchdown run van running back James White. Het bleef geen beste wedstrijd voor de kickers: Gostkowski trapte het extra punt ernaast en dus bleef het bij 15-12 voor de Eagles.

Een heerlijke run van Corey Clement van de Eagles volgde in de slotfase van de eerste helft en dat werd op zeer fraaie wijze bekroond: Trey Burton, huidig tight end maar voormalig quarterback, kreeg de bal in plaats van quarterback Foles, die stiekem de endzone in wandelde en daar de uitstekende pass van Burton ontving om de ruststand op 22-12 te zetten. Foles werd daarmee de eerste speler ooit die in de Super Bowl een touchdown gooide én ving.

In de halftime show werkte Justin Timberlake zijn riedeltjes af, waarna de wedstrijd weer verder kon met balbezit voor de Patriots. Dat leverde al heel snel succes op: Brady en Gronkowski vonden elkaar en dat leverde al binnen drie minuten een touchdown op, 22-19. Toch sloegen de Eagles al vrij snel terug en een geniale catch van Clement in de endzone - na een even fraaie pass van Foles - leverde na wat discussie een touchdown op: 29-19.

De volgende touchdown liet niet lang op zich wachten: de Patriots werkten weer een snelle drive af en Brady leverde de bal bij de endzone af bij Hogan, 29-26. De Eagles moesten het een drive later doen met een field goal, binnen de palen getrapt door Elliott: 32-26. Met negen minuten op de klok kwamen de Patriots voor het eerst op voorsprong: Brady bereikte Gronkowski in de endzone en het extra punt was raak, 32-33 voor de Patriots.

Met een kleine drie minuten op de klok kwamen de Eagles in de buurt van de endzone, maar men moest toch wat tijd verbruiken om de Patriots zo min mogelijk tijd te geven om te scoren. Een korte pass van Foles stelde Zach Ertz in staat om via een heerlijke snoekduik de touchdown te maken. De 2-point conversion ging fout op de pass van Foles naar Clement en dus bleef het bij 38-33, waardoor de Patriots met één touchdown de leiding - en bijna zeker de winst - konden pakken.

De Patriots begonnen aan mogelijk de beslissende drive, maar al snel ging het fout: Chris Long en Brandon Graham van de Eagles wisten de bal uit Brady's handen te werken, een van hun teamgenoten pakte de bal op en de drive van de Patriots was in één klap voorbij. De Eagles werkten zich naar voren en Elliott trapte de field goal binnen de palen: 41-33, waardoor de Patriots nog een goede minuut hadden om een touchdown te maken én de 2-point conversion te scoren, waarmee de wedstrijd naar overtime zou gaan.

Brady en de Patriots bleven het proberen, en de veteraan leverde nog wel een aantal rake passes af. In de laatste seconde probeerde hij het nog met een Hail Mary - een alles-of-niets-poging - maar Gronkowski werd in de endzone door de halve ploeg van de Eagles belaagd en kon de bal niet vangen. Daarmee was de wedstrijd voorbij, de Eagles wonnen met 41-33 en werden voor het eerst in de geschiedenis gekroond tot Super Bowl-winnaars.