Van Aert pakt derde wereldtitel op rij na offday Van der Poel

Wout van Aert heeft voor het derde jaar op rij de wereldtitel veldrijden veroverd. De Belg was op het zware parcours op en rond de Cauberg in Valkenburg superieur en degradeerde de rest van de deelnemers. Daarbij behoorde ook Mathieu van der Poel, die buiten de eerste ronde een prutkoers kende en slechts derde werd. 

Vooraf beloofde het een mooie tweestrijd te worden tussen de regerende wereldkampioen en Mathieu van der Poel, die zo'n beetje alles won wat los en vast zat dit seizoen. De Nederlander miste wel zijn start, maar na een fabelachtige passage halverwege de eerste ronde meldde hij zich vooraan en kreeg een klein gaatje op Van Aert. De Belg sloot aan het eind van de ronde weer aan en het leek erop dat we de strijd der titanen zouden krijgen.

Die strijd duurde echter slechts anderhalve ronde, toen Van der Poel zich klemreed achter Van Aert, op een klein gaatje kwam, en langzamerhand steeds meer terrein verloor. Van Aert rook bloed en schakelde een tandje bij. Dat was een versnelling die een lijdende Van der Poel niet kon volgen. Niet gek veel later wist Michael Vantourenhout, landgenoot van Van Aert, aansluiting te vinden bij Van der Poel en daarmee ontstond een strijd om het zilver tussen de twee. Dit was al wel een ruime minuut achter Van Aert, die souverein op weg was naar zijn derde titel. 

In de vijfde van zeven rondes moest een verkrampte Van der Poel zelfs Vanthourenhout laten gaan en was ook de zilveren medaille weg voor de Nederlander. Even leek het erop dat Toon Aerts zelfs de bronzen plak nog zou gaan afpakken, maar een lekke band sloeg de Belg weer terug. Bij het ingaan van de slotronde waren de twee toch bijna weer samengekomen. 

Dit speelde zich allemaal ver achter de rug van Van Aert, die het hele veld declasseerde en niemand binnen de twee minuten zag komen. Hij had uitgebreid de tijd zijn derde titel te vieren en dat deed hij ook. Daarachter ging het zilver naar Vanthourenhout, die in de slotfase een hard rijdende Van der Poel nog wel dichterbij zag komen, maar hem wel voor wist te blijven voor de tweede plaats. De teleurgestelde en teleurstellende Nederlander kwam op twee en een halve minuut over de streep en kreeg de bronzen medaille omgehangen.