'Rusland zou daders MH17 kunnen elimineren'

Als de verdachten van de aanslag op vlucht MH17 uit Rusland komen, zal dat land er alles aan doen om ze uit handen van Justitie te houden. Dat heeft de Oekraïense minister Pavlo Klimkin van Buitenlandse Zaken tegen het ANP gezegd. ,,We moeten ze lokaliseren. Rusland zal alles doen om ze te verbergen of ze zelfs elimineren."

Vorig jaar is besloten dat eventuele verdachten in Nederland worden berecht. Dat kan nog jaren duren. De Boeing 777 van Malaysia Airlines werd in juli 2014 neergehaald boven het oosten van Oekraïne, waar een oorlog gaande is. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven, onder wie 198 Nederlanders.

Het internationale team dat strafrechtelijk onderzoek naar het neerschieten van het vliegtuig (het Joint Investigation Team - JIT) heeft eerder vastgesteld dat het toestel vanuit rebellengebied in Oost-Oekraïne is neergehaald door een Buk-raket die uit Rusland afkomstig was. Rusland ontkent dat ten stelligste.

,,Het is heel belangrijk voor ons dat de daders worden gevonden. Het is voor ons niet alleen een politieke verplichting, maar een morele verplichting", zegt Klimkin. Hij was vrijdag in Den Haag voor overleg met onder anderen minister Halbe Zijlstra (Buitenlandse Zaken). Naast MH17 spraken ze over het conflict in Oost-Oekraïne, hervormingen in Oekraïne en de economische banden.

'Rusland zou daders MH17 kunnen elimineren'
'Rusland zou daders MH17 kunnen elimineren' (Foto: ANP)