ECRI: 'Pers moet moslimterreur verzwijgen of downplayen'

Ach, censuur. Welke dictatuur is er niet groot mee geworden? In Noord-Korea Groot Brittannië hebben de Council of Europe's Human Rights Watchdog en de European Commission against Racism and Intolerance (ECRI) de Britse pers gezegd dat de regering de pers dient te verbieden de moslimachtergrond van terroristen te vermelden. Dat meldt de Daily Mail.

De eis maakt onderdeel uit van een lijst van maar liefst 23 eisen, gericht aan de regering, die gesteld dienen te worden aan onder meer de media. Dat de EU (en sommige lidstaten) de vrije mening en vrije pers aan banden probeert te leggen door middel van de 'fake news' wetten is al langer duidelijk, maar hier gaat het deze Europese Commissie wel om een heel blatante vorm van censuur en propagandering.

De media krijgt in het document de bijna volledige schuld van de toename in hate-crimes en racisme in het Verenigd Koninkrijk. De persvrijheid én strafwetten dienen te worden aangepak en journalisten zouden rigoreuze trainingen moeten ondergaan.

Maar het houdt niet op bij verzwijgen van de moslimachtergrond, zo blijkt uit de 83 pagina's dikke tekst. Zo wordt onder meer verwezen naar een onderzoek van de Teeside Universiteit. Dat onderzoek suggereert dat de kans op geweld tegen moslims groter zou zijn als de media meldt dat de daders van een aanslag moslim zijn dan wanneer de media de motieven van de dader bagatelliseert of relativeert (lage bloedsuikerspiegel) of zelfs geheel opzij zet om alternatieve motieven te verstrekken aan het volk (lage bloedsuikerspiegel).

De Britse regering heeft zich overigens sterk uitgesproken tegen de opmerkelijke eisen van de ECRI en heeft Brussel laten weten dat de overheid staat voor een vrije en open pers, en zich niet zal mengen in wat de pers wel en niet publiceert.

Censuur