Kamelen na botoxgebruik gediskwalificeerd in schoonheidswedstrijd

Het is weer feest in Saoedi-Arabië, want het is tijd voor het jaarlijkse Koning Abdulaziz Kamelenfestival! Eén groot festijn, sinds vorig jaar niet meer in de afgelegen woestenij, maar een uurtje buiten hoofdstad Riyadh.

Er vallen vele miljoenen dollars te verdienen, vooral met de twee voornaamste onderdelen: kamelenraces en schoonheidswedstrijden voor kamelen en dromedarissen. Bij dat laatste onderdeel ging het dit keer fout: twaalf van de deelnemende dieren zijn gediskwalificeerd, want hun eigenaren hadden Botox gebruikt om ze mooier te maken.

Met botox werden bijvoorbeeld de lippen en neus opgespoten, en zelfs de kaken werden onder behandeling genomen, terwijl de oren juist verkleind werden. Juryleden kijken verder ook onder meer naar perfect geplaatste bulten en een gespierde fysieke gesteldheid bij de dieren, die in het land vele eeuwen gebruikt zijn als transportmiddel, voedsel en oorlogsmachine.

Fawzan al-Madi, de juryvoorzitter, legt uit hoe belangrijk het dier is voor de Saoedi's: "De kameel is een symbool van ons land. We hielden ze aanvankelijk omdat het simpelweg nodig was, nu doen we het als tijdverdrijf", aldus Al-Madi. Het enorme festival werd in 2000 voor het eerst gehouden en trekt veel bekijks: al meer dan driehonderdduizend mensen hebben de reis naar het grote rotsplateau gemaakt om naar de evenementen te kijken.