Topkok Paul Bocuse (91) overleden

De Franse topkok Paul Bocuse is op 91-jarige leeftijd overleden. De Franse minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb heeft dat via Twitter bekendgemaakt.

Bocuse is de afgelopen jaren verschillende keren aan zijn hart geopereerd. Hij kreeg meerdere bypasses en ook een nieuwe hartklep. Daarnaast leed hij aan de ziekte van Parkinson.

Bocuse werd vooral bekend als grondlegger van de 'nouvelle cuisine', een kookstijl met lichte en verse ingrediënten in relatief kleine porties. Ook schreef hij diverse kookboeken en verdiende hij drie Michelinsterren met zijn eigen restaurant onder de rook van Lyon. De naar hem genoemde prijs Bocuse d'Or is de meest prestigieuze prijs onder topchefs over de hele wereld.

Mythisch figuur
De beroemde kok zette zeker twintig restaurants op, tot in Japan toe. Zijn restaurant L'Auberge du Pont de Collonges in Collonges-au-Mont-d'Or bij Lyon groeide uit tot een pelgrimsoord voor fijnproevers. Zijn kookkunsten en zijn neus voor zaken maakten hem rijk. Zijn vermogen wordt geschat op ongeveer 50 miljoen euro.

De Franse president Emmanuel Macron noemde Bocuse in een kort herdenkingswoord de verpersoonlijking van de Franse keuken. "Zijn naam staat in de Franse keuken voor edelmoedigheid, voor respect voor tradities en ook voor vindingrijkheid." Volgens Macron verliest de Franse keuken een mythische figuur die haar op geweldige manier heeft gevormd.

Franse topkok Paul Bocuse is overleden
Franse topkok Paul Bocuse is overleden (Foto: BuzzE)