Man scheurt keel bij ingehouden nies

Soms komt het je gewoon even niet zo goed uit: een nies die je echt niet tegen kunt houden, waardoor je op een gênant moment je hand vol met snot staat te blaffen. Toch is het beter dan met de neus dicht de nies inhouden, zo blijkt maar weer eens: een Britse man scheurde zijn keel bij het op zo'n manier inhouden van een nies.

Het British Medical Journal schrijft hoe een 34-jarige man zich meldde bij de spoedeisende hulp. Meneer had plotseling ernstige pijn bij het slikken en zijn stem was ook ineens anders, allemaal nadat hij - met dichtgeknepen neus en door zijn mond dicht te houden - een nies binnen had gehouden.

Gelijk na de nies kreeg hij 'een gevoel alsof er iets geploft was', wat hij nog nooit eerder mee had gemaakt. Zijn vitale functies waren allemaal stabiel, dus aanvankelijk was niet duidelijk waar het aan lag. Na onderzoek bleek echter dat de ingehouden nies zo heftig was dat de keel van de man gescheurd was.

Meneer werd direct opgenomen om een nekinfectie of ontsteking tussen de borstkas en longen te voorkomen. Na enige tijd van sondevoeding en antibiotica maakte men een CT-scan waaruit bleek dat hij in orde was en dus kon hij weer naar huis, met het dringende advies om de boel er de volgende keer maar gewoon uit te niezen. Twee maanden later werd nog een vervolgonderzoek gedaan en daaruit bleek dat er geen blijvende schade was ontstaan.